Znamo da vam je već dosta jamranja zbog najsporijeg fiksnog interneta u EU, i zato se danas bavimo nešto veselijim temama. Donosimo vam rezultate istraživanja o rasprostranjenosti i brzini 4G mreža, u kojem Hrvatska stoji izvrsno.

Tako je u kategoriji dostupnosti LTE signala Hrvatska probila granicu od 80%, čime je plasirala na 29. mjesto, između Danske i Luksemburga. Otprilike jednako stoji susjedna Slovenija s dostupnošću od 79%, dok recimo u Njemačkoj ona iznosi 65,6%. Prvo mjesto pripalo je Južnoj Koreji s čak 87% rasprostranjenosti, a slijede Japan, Norveška, Hong Kong i SAD.

Da ne bi sve ostalo na dostupnosti i pokrivenosti, Open Signal donosi podatke i o prosječnoj brzini, što je jednako važan podatak koji upotpunjava ukupnu sliku. Naime, velik broj zemalja s visokom dostupnošću ne ostvaruju i adekvatno visoke brzine.

Tako Hrvatska ovdje zauzima visoko 13. mjesto s prosječnom brzinom od 32,21 Mbps. Slovenija stoji na 26. mjestu s prosječnom brzinom od 26,7 Mbps, a od susjednih zemalja svakako treba spomenuti Srbiju, koja je zahvaljujući ulaganjima operatera u protekle dvije godine osvojila visoko 12. mjesto s brzinom 31,22 Mbps.

Prvo mjesto je zauzeo Singapur s prosječnom brzinom od 44 Mbps. Njemačka raspolaže s prosječnih 22,6 Mbps, Hong Kong sa 17,3, a SAD sa 16,3 Mbps.

Open SignalArticle source: https://mob.hr/po-dostupnosti-lte-mreza-hrvatska-zauzela-29-a-po-brzinama-visoko-13-mjesto/