Plavo svjetlo ekrana vam šteti, evo kako se zaštititi

Svi znamo da svjetlo može ujedno biti i štetno i korisno za naš vid, cjelokupno zdravlje, te spavanje. Prirodno svjetlo sadrži UV i plavo svjetlo. Također, znamo svi i da se treba, posebice ljeti, zaštititi od UV (ultra violet) svjetla, a najefektivnije je uz pomoć sunčanih naočala kada smo na otvorenom vani. No, što znamo o plavom svjetlu?

Plavo svjetlo, koje je dio vidljivog spektra boja, dopire dublje u vaše oko, a kumulativni efekt može biti šteta na vašim mrežnicama u oku. Što je najgore od svega, može uzrokovati određene bolesti i u starosti, te vaš mozak drži budnima onda kada bi mozak trebao ići spavati, odnosno odmarati se. To znaju svi oni koji koriste računala ili mobitele prije sna.

Osim što biste barem 30 minuta prije sna trebali ostaviti elektroničke uređaje po strani, možete probati ublažiti taj efekt sa softverom koji će plavu boju pretvoriti u toplije boje i ekran će vam izgledati žut. Možda ne izgleda “prirodno”, no vjerujte nam – pomoći ćete svom vidu i snu, te ćete biti produktivniji i zdraviji. U nastavku teksta pogledat ćemo softver koji možete iskoristiti kako biste se zaštitili i toplo vam preporučujemo da počnete koristiti jedan od njih,

 

Iris (Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Chrome)Aplikacija Iris mijenja “temperaturu” boja na vašem ekranu. Prirodno svjetlo je više plavo, dok je umjetno svjetlo mnogo toplije. Kada u stvarnosti prigušite svjetla u sobi (ako imate tu opciju), vidite da to svjetlo postaje crvenkasto. Ali nova LED i CFL svjetla ne – a to uključuje i vaš monitor. Ako ste fotograf onda znate o čemu pričamo i s time ste se vjerojatno već mnogo pusta susreli.

Ako niste – onda probajte. Uzmite mobitel i probajte napraviti sliku po noći (vidjet ćete više smeđe boje nego inače) ili u prostoriji s polu prigušenim svjetlima (vidjet ćete nijanse crvenkaste boje). U svakom slučaju, Iris vam radi korekciju na bojama i definitivno je naš prvi izbor, posebice što ovu aplikaciju možete instalirati na gotovo sve platforme.

 

SunsetScreen (Windows)SunsetScreen je besplatna Windows aplikacija (op.a. barem za osobnu upotrebu) koja vam pomaže ukloniti odbljesak od vašeg ekrana u večernjim satima. Znanstvenici su dokazali da melatonin – kemijska sastav kojeg mozak proizvodi kasnije u danu – je reduciran kada ste izloženi plavom svjetlu.

Ublažavanjem plave boje s ekrana uređaja kojeg koristite, postaje vam lakše zaspati i imat ćete mirniji san. Ono što morate znati je da spavanje nije pasivan proces, nego aktivan. A taj proces ometate kada ste jako dugo izloženi plavom svjetlu.

I bez obzira da li više volite raditi rano ujutro ili kasno navečer, SunsetScreen vam dozvoljava da su postavite vrijeme zore i zalaska sunca, kako bi znao kada vam treba “promijeniti” boje na ekranu kako biste imali bolje cikluse spavanja.

 

f.lux (Windows, Mac, Linux, Android, iOS)Vjerojatno najpoznatija aplikacija ovog tipa je f.lux. Ovaj softver vam pokušava ekran prilagoditi prostoriji u kojoj se nalazite. Kada sunce izlazi, ekran će vam izgledati kao da imate unutarnje svjetlo upaljeno.

Kada je mračno, prilagodit će vam ekran takvim uvjetima, dok će vam navečer gotovo 100 posto promijeniti plavo svjetlo u žuto. Zato ekran ponekad izgleda žut, no vrlo brzo se oko privikne papa to više niti ne primjećujete.

Sve što morate napraviti je unutar f.lux aplikacije postaviti lokaciju gdje živite, za što vam je dovoljan jedan klik mišem), i kakvu rasvjetu imate. Ostalo će odraditi f.lux. Ako tražite jednostavnu aplikaciju, probajte ovu.

 

Redshift (Windows, Mac, Linux)Redshift prilagođava boju ekrana prema poziciji sunca. Naravno da morate dati svoju lokaciju, kako bi softver znao gdje ste i u kojem odnosu prema suncu. Tada će softver moći prilagoditi boju ekrana tijekom noći i dana.

Ako koristite računalo u ranu zoru i rano jutro, boja ekrana će se postepeno prilagođavati prema “normalnoj boji ekrana” kako bi se vaše oko moglo priviknuti na tu boju. Po noći će boja biti kao da imate upaljenu lampu pokraj ekrana, a po danu kao da ste na danjem svjetlu.

Jako dobar softver i izuzetno jednostavan. No, kao što vidite, svi rade na sličnom principu. Ujutro i navečer vam “uklanjaju” plavo svjetlo, samo imaju drugačiji algoritam rada.

 

PC SunScreen (Windows)Peti softver koji moramo spomenuti je PC SunScreen. Ovaj softver možete pokrenuti samo na Windowsima 7 ili novijima, a on će automatski prilagođavati boju ekrana kako bi “simulirao” prirodno svjetlo.

To znači da će do sredine dana plavo svjetlo biti izraženo (jer vam tada toliko ne smeta), no prema kraju dana će se postepeno smanjivati. Mnogi softveri krenu reducirati plavo svjetlo oko 5-6 popodne, dok će ovaj softver to krenuti raditi već tamo oko 1-2 popodne nakon što sunce bude u najvišoj točki.

Jedini problem ovog softvera je što košta 5 funti, odnosno oko 50 kuna (op.a. one-time fee). Ali se isplati jer je softver jako fleksibilan i možete ga modificirati po svojoj volji.

 

G.lux (Google Chrome)I za kraj nam ostaje još G.lux – besplatna i neslužbena varijanta F.luxa, ali za Google Chrome i ChromeOS. F.lux ne biste smjeli koristiti u poslovnoj okolini bez da platite licencu, no tu uskače G.lux za one korisnike koji mnogo koriste Internet preglednik ili one koji koriste ChromeOS.

G.lux je besplatan, te će vam također regulirati boju ekrana kako u F.lux. Sve što vrijedi za F.lux, vrijedi i za G.lux, osim što rade na drugačijim operativnim sustavima.

 

Piše: B.P.

Article source: http://pcchip.hr/softver/korisni/plavo-svjetlo-ekrana-vam-steti-evo-kako-se-zastititi/