Plastika otkrivena u mesu, mlijeku i krvi krava

0
65

Znanstvenici iz Nizozemske koji proučavaju raširenost plastičnog otpada u svijetu, proveli su istraživanje mesnih i mliječnih proizvoda te su otkrili vrlo visoke razine kontaminacije domaćih životinja koje se uzgajaju na farmama.

Njihova otkrića bacaju novo svjetlo na način na koji se mikroplastika kreće kroz prehrambeni lanac i omogućuje bolje razumijevanje potencijalnih učinaka plastičnog materijala na žive organizme.

Istraživanje su proveli znanstvenici Sveučilišta Vrije Universiteit Amsterdam koji su u ožujku došli do još jednog važnog otkrića u ovom prostoru. Koristeći novi oblik masene spektrometrije, znanstvenici su otkrili prve dokaze da se plastične čestice apsorbiraju u ljudski krvotok.

U novoj pilot studiji znanstvenici su primijenili istu metodologiju na uzorke koji se odnose na stočarstvo. To uključuje hranjenje peletima, usitnjenu hranu, krv krava i svinja, kravlje mlijeko i mesne proizvode.

Analiza je otkrila da je 80 posto tih uzoraka sadržavalo detektabilne količine barem jedne vrste plastike. Sto posto peleta i usitnjene hrane sadržavalo je plastiku, kao i uzorci krvi krava i svinja, dok je 72 posto uzoraka mlijeka sadržavalo mjerljive količine plastike, zajedno sa 75 posto uzoraka mesa.

Znanstvenici ovu pilot studiju smatraju "početnom, a ne završnom točkom". Kao i mnoge druge studije u ovom području, rezultati postavljaju pitanja o tome koliko bi problem plastičnog onečišćenja mogao biti raširen i imati potencijalni utjecaj na ljudsko zdravlje. Studije su pokazale da plastične čestice mogu imati toksične učinke na stanice i promijeniti njihov oblik. Istraživanja na miševima također su pokazala da se plastične čestice mogu infiltrirati u krvno-moždanu barijeru i povećati rizik od visokog kolesterola i bolesti krvi.

"Životinje su izložene plastičnim česticama u svom staništu i one su u stanju apsorbirati barem neke od tih čestica", rekla je koautorica studije Heather Leslie. "Ova bi studija trebala biti poticaj za daljnje istraživanje punog opsega izloženosti i svih povezanih rizika. Proizvodnja hrane za životinje bez plastike može biti način poboljšanja izloženosti stoke plastičnim česticama."

Istraživanje objavljeno u Plastic Soup Foundationu, možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article