Imali smo prilike ranije da govorimo o kućnim bioskopima te smo u nekoliko navrata testirali nekoliko uređaja. Na nedavnom testiranju smo testirali uređaj iz kompanije Pioneer koja je itekako prepoznatljiva na tržištu elektronike. Ovaj put je reč o modelu HTP-075 BT 5.1 koji je po nekim karakteristikama vrlo sličan prethodnom modelu kompanije Philips.

Kućni bioskom u ovom slučaju je sastavljen od maltene istih delova kao i prethodni model. Dakle tu je jedan risiver doduše dosta veći, zatim pet zvučnika i jedan sabvufer. Uz sve to smo dobili i jedan daljinski upravljač za kontrolu risivera sa distance. Risiver je sada napravljen od crnog metala sa brušenom teksturom, no po dimenzijama je dosta zahtevniji od prehodnog modela iz kompanije Philips. Po dizajnu podseća na nešto starije risivere o čemu svedoči i zadnji panel. Dimenzije risivera iznose 435x168x321mm te je on dosta zahtevniji u vidu prostora što smo već pomenuli. Prednja strana risivera je prepoznatljiva po dva velika potenciometra koji izgledaju kao i kod klasičnih pojačala. Obeleženi su sitnim belim slovima s tim što je jedan namenjen podešavanju jačine zvuka, a drugi za podešavanje ulaza. Prednja strana uprkos očekivanjima nema puno detalja. Ispod levog potenciometra nalaze se dva konektora kao i taster za uključivanje koji je metalno sive boje dok se ispod desnog potenciometra nalaze USB i HDMI konektori.

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Sredinu prednjeg panela zauzima jedan mono ekran sa detaljima o povezivanju, jačini zvuka i ostalim specifikacijama. U tome ipak ekran nije usamljen jer su ugrađeni i LED indikatori za konekciju koji imaju crveno svetlo kao signalizaciju. Ispod ekrana se nalazi red pažljivo poređanih tastera koji su malo diskretnije dizajnirani tako da deluju kao da su u sklopu ekrana, no prepoznali smo ih zahvaljujući oznakama i linijama ispod njih. Tu između ostalog spadaju tasteri za podešavanje uređaja, mada nisu jedini jer se ispod njih nalazi još 5 dodatnih tastera od kojih nam je najviše pažnje privukao taster za detekciju iPad ili iPhone uređaja preko kojih bi išla reprodukcija. Sa donje strane risivera se nalaze četiri nešto veće nogare kojima se oslanja na površinu dok se sa suprotne strane nalazi mreža koja olakšava cirkulaciju vazduha kroz uređaj. Bočne strane nemaju veliki uticaj na funkciju uređaja kao ni gornja te smo na njima zatekli takođe nekoliko mreža za vazduh. Što se upravljanja uređaja tiče, pored tastera na samom uređaju, alternativno rešenje jeste daljinski upravljač koji smo dobili uz uređaj. U poređenju sa prethodnim modelom, daljinski je nešto komplikovaniji i ima više tastera, no uprkos svim izmenama veoma lepo leži u ruci. Ono što je bilo potrebno jeste neko vreme kako bismo se prilagodili svim dostupnim opcijama na daljinskom upravljaču.

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Sa zadnje strane se nalazi najveći broj detalja. Tu prvenstveno mislimo na veliki broj konektora, ali pored njih se nalazi i integrisani kabl za napajanje u gornjem desnom uglu. Prvo što smo zapazili jeste jedan izlazni HDMI konektor sa jasnom oznakom kako ne bi došlo do mešanja, a sa njegove desne strane se nalazi još 4 HDMI ulazna konektora. Tu su još Digital IN konektori, zatim konektor za antenu, video i audio ulazi i još ukupno 6 konektora sa crvenom „štipaljkom“ za povezivanje zvučnika na malo staromodniji način. Kako god, ima sasvim dovoljno konektora za stvaranje jednog pristojnog audio sistema ili generalno jednog solidnog sistema kućnog bioskopa. Ipak ovaj put nismo imali sve mogućnosti za povezivanje kao kod prethodnog uređaja, ali o tome nešto kasnije.

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Sabvufer karakteriše minimalistički dizajn, a napravljen je poput jedne klasične drvene kutije koja sa prednje strane nema detalja sem jednog diskretnijeg logoa kompanije. Sa donje strane se nalaze četiri nogare za oslanjanje na površinu sa gumiranom podlogom. Ostale strane su manje više prazne s tim što se sa zadnje strane nalazi kabl za povezivanje sa risiverom. Dimenzije sabvufera su dosta male te one iznose oko 285×318.5x300mm. Pored uređaja smo dobili još pet zvučnika za stvaranje surround sistema s tim što smo dobili četiri manja zvučnika i jedan centralni zvučnik. Dimenzije centralnog zvučnika iznose 270x100x106mm dok su preostala četiri uređaja vrlo mala sa dimenzijama 106x116x106mm za svaki ponaosob. Ipak uređaj nam se nije baš toliko dopao u poređenju sa prethodnim modelom kućnog bioskopa koji smo testirali. Iako je reč o istom sistemu u oba slučaja, Tallboy zvučnici kod prethodnog modela su bili daleko bolji i po performansama i u vidu estetike. Svaki od pet zvučnika je napravljen od drveta i plastike sa takođe minimalističkim dizajnom i na svakom se nalazi logo kompanije sa prednje strane dok se sa zadnje strane nalazi kabl za povezivanje sa risiverom.

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Pioneer HTP-075 BT 5.1

Snaga uređaja je u ovom slučaju dosta manja te iznosi 600W dok je Philipsov model sa nedavnog testiranja jak čak 1000W. Ipak uprkos manjoj snazi, reč je o kvalitetnom 5.1 audio sistemu koji nam je na testiranju prikazao sasvim pristojne performanse. Kvalitet zvuka je veoma dobar sa pažljivo izbalansiranim frekvencijama te nema poznatog problema koji podrazumeva gušenje visokih frekvencija niskim frekvencijama. Tokom testiranja smo isprobali uređaj u više različitih situacija gde spadaju gledanje filmova i slušanje muzike. U vidu muzike nije bilo nikakvih problema dok je uređaj pokazao odlične performanse u toku gledanja filmova što je vrlo bitno jer je poznato da filmovi sadrže veliki broj efekata. Povezivanje uređaja je veoma jednostavno, a postoji Bluetooth modul za uspostavljanje veze. Ipak Philipsov model je prilično bolji po tom pitanju, jer sada nema ni WiFi modula ni NFC veze. Ipak najvažnije je da uređaj podržava 4K rezoluciju što je u rangu sa modernim standardima, a audio perfomanse su poboljšanje uz pomoć Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio modula.

 

Zaključak:

Iako su cene približno iste između ovog modela i Philipsovog sa nedavnog testa, možemo reći da nam je prethodni model pokazao nešto više. Sada smo dobili nešto manju snagu, zatim izbačen je WiFi modul što je za savremene standarde veliki hendikep, a i zvučnici su drugačije dizajnirani. Ipak kvalitet zvuka je dosta dobar što je i tipično za jedan 5.1 audio sistem, a podržani su 4K video snimci uz poboljšanje kvaliteta audio snimaka. Kako god, uprkos što je ovaj model slabiji od prethodnog, utisci nakon testiranja su bili dosta pozitivni.

 

Specifikacije:

Zvanični sajt proizvođača: http://www.pioneer-audiovisual.eu/

Article source: https://www.itnetwork.rs/pioneer-htp-075-bt-5-1/