Pinkerton traži odštetu od Rockstara zbog “loše slike” o njima u RDR2

Ukoliko ste igrali ili ste upoznati sa nekim detaljima iz Red Dead Redemption 2, znate da su jedni od protivnika vaše bande, između ostalih, i čuvena agencija privatnih detektiva i lovaca na ucenjene glave, Pinkerton Detective Agency, koja je u stvarnom životu osnovana davne 1850. godine i postoji i dan danas, pod imenom Pinkerton Consulting & Investigations.

Izgleda da se današnjim čelincima firme baš i ne sviđa kako su prikazani kao negativci u Red Dead Redemption 2, pa su još 13. decembra poslali “Cease and desist” pismo Rockstaru, odnosno zahtev da se momentalno prestane sa upotrebom svih njihovih obeležja, ili će u protivnim podneti tužbu protiv Rockstara.

Ovo pismo je tek danas izašlo u javnost i Pinkertoni tu između ostalog kažu da nikada nisu dali ovlašćenje da se njihovo ime, obeležja i simboli koriste u igri, i da igra preti da ukalja njihovo ime, te prikaže na pogrešan i negativan načini ono što ta agencija predstavlja i zašta se zažale, stavljajući ih u ulogu negativaca.

Kažu da su spremni i da “reše spor” van suda, ukoliko uspeju da se dogovore za novčanu nadoknadu zbog korišćenja njihovih simbola i “klevete” imena.

Ali, Rockstar je rešio da ovo ipak iznese na sud i da se pozove na prvi amandman ustava SAD, jer oni koriste istorijski precizne elemente prikazivanja SAD tog vremena, i zbog toga sva obeležja Pinkertona koriste u granicama koje su dozvoljene bez potrebe da traže bilo čiju dozvolu.

Kažu da je istorijska preciznost jedna od njihovih ključnih tačaka u radnji igre, ali isto tako naglašavaju da se u preko 100 misija igre, Pinkertoni pojavljuju u manje od 10, i da su oni uvek bili jedna od fokalnih tačaka u mnogim vestern fikcijama, od filmova i stripova, preko muzike i video-igara, te da ne vide kako se RDR2 tu izdvaja od drugih umetnosti.

Biće zanimljivo videti kako će se dalje razviti ovaj slučaj, a mi ćemo svakako nastaviti da ga pratimo i izveštavamo vas o novim detaljima.

Original Article