Pillars of Eternity II: Deadfire

0
420

Pillars of Eternity II: Deadfire nastavlјa priču The Watcher-a – biću sa neobičnom sposobnošću da komunicira sa nedavno otišlima, kao i da zaviri u duše prijatelјa i neprijatelјa. Prvobitna igra je videla The Watcher kako zavija složenu zaveru koja uklјučuje bogove, odlazeće religije i bezobzirno izdajstvo, bilo herojskim ili zloglasnim sredstvima, zavisno od odluka koje ste doneli dok ste igrali. Deadfire dolazi nekoliko godina kasnije, sa Watcher koji sedi na njegovom prestolu, verovatno guckajući vino i jedući šaku kikirikija kao pravi heroj, prilično siguran da se ništa strašno neće dogoditi.

Predvidlјivo, nešto grozno se događa. Masivan, otpadnički Bog eksplodirao je dalje od zemlјe i odlučio da se prošeta Eora svetom, ostavivši neispričano razaranje u njegovom zanosu. The Watcher – uhvaćen u početnoj eksploziji – je među žrtvama. Pre nego što iskoristite vaš prvi Trofej, preusmereni ste u zagrobni život, što se udvostručuje kao šansa za zgodan pregled glavnih priča o pobedi iz prve igre, kao i prilika da vašem glavnom junaku dodelite lice i klasu koji vam se sviđaju.

Tajanstveni dobročinitelј vas brzo vraća u život, a nakon što se vratite u stvarnost, napunjeni ste da lovite boga koji vas je smrskao. I tako skočite na brod i plovite preko sedam mora, prateći put uništenja od luke do luke, dok se nalazite upleteni u lokalnu politiku dok pokušavate da regrutujete saveznike koji će vam biti potrebni kad neizbežno dođete do sudara sa plačkaškim titanom.

DeadfirePriča je predivno ispričana i lepo napisana, a zreli, prizemlјeni (za fantasy igru) svet je savršeno okruženje. To nije zemlјa u kojoj je heroj svetlosti sudbinski pobedio podmuklo zlo, već je to mesto gde zlikovci imaju razumlјive motivacije, a oni koji stoje protiv njih dolaze sa tajnama u njihovim ormarima.

Iako možete da igrate kao brkati rogue ili odlučan šampion lјudi, ako to želite, bez obzira na to kako igrate, bićete prisilјeni da donosite teške odluke koje nemaju jasan, etički zdrav odgovor. Isprljaćete ruke.

Jedna od najbolјih osobina Deadfire-a je kako se prilagodlјivo oseća cela igra, sve do načina na koji vodite vaše bitke. Na početku igre, od vas će se tražiti da li želite da borba bude bazirana na potezu ili u stvarnom vremenu, sa pauzom. Prvo znači da se borba odvija u potezima sa svakim savezničkim učesnikom koga vi kontrolišete, dok će u drugom vaši prijatelјi u realnom vremenu napadati, iscelјivati i pojačavati, s tim da imate mogućnost pauziranja igre kad god želite da preuzmete direktnu kontrolu.

DeadfireBorba je izazovna i moraćete da koristite vašu sivu materiju da biste preživeli u bilo čemu drugom osim u najlakšoj situaciji. Saputnici koje sretnete tokom igre dodaju nove dimenzije u bitku, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Odlično je izbalansirana, sve klase se osećaju korisno, a retko se porazi osećaju jeftino.

Jedna od novih ideja Deadfire-a je upravlјanje brodovima i to je uglavnom uspeh. Karta sveta u igri su, u suštini, otvorena mora. Slobodno možete da jedrite, ako želite: možete da napravite luku i regrutujete nove mornare u vašu svrhu, možete da naiđete na gusare i izmirite razlike u bilo brodskoj borbi ili tradicionalnijoj borbi koja se proteže na dve palube, ili čak ploviti ka nenaselјenim ostrvima i – u lepom dodiru – dati im ime. Neka mornari budu plaćeni, nahranjeni i natoplјeni vodom, i oni će pevati morarske pesme – što je očigledno fenomenalno – ali ostavite ih da žele i oni bi mogli da se pobune.

Mogli bismo da sedimo ovde i blebećemo o svemu onome što Pillars of Eternity II ispravno radi po ceo dan, ali tada bi urednik dobio srčani udar kada bi došao da pregleda recenziju od 10.000 reči. Nažalost, moramo da se oslobodimo prijatnosti, i zaista moramo da pričamo o problemima sa igrom, jer postoje problemi.

DeadfireAko pređete pravo na jurnjavu, vreme učitavanja u Deadfire-u je apsolutna šala. Izvukli smo naše male štoperice u jednom trenutku da bismo započeli da ih pratimo nakon što smo shvatili da nisu jednokratna, a u proseku se ekran za učitavanje aktivira oko jednog minua i dvadeset pet sekundi. To je tako dosadna vremenska dužina. Nije dovolјno duga da odete i skuvate šolјu čaja, ali dovolјno je dugačka da ćete u sebi pomisliti: „Možda bih trebao da odem i pristavim čajnik?“

Učestalost ekrana za učitavanje jednostavno pogoršava problem. Ako uđete u zgradu da razgovarate sa momkom da predate zadatak, a zatim želite da krenete u novi kvart da uradite nešto drugo, dobićete ekran sa učitavanjem kada uđete u zgradu, jedan dok napuštate zgradu, a zatim još jedan dok putujete u novi kvart. To je četiri i po minuta učitavanja na tridesetak sekundi igranja.

Umirati u borbi znači da ćete se suočiti sa drugim ekranom za učitavanje, a zatim i sa svim ekranima za učitavanje dok ponovo radite ono što ste radili pre smrti. Kao da to nije dovolјno, igra se ruši alarmantnom regularnošću, tako da dolazi do ponovnog učitavanja svaki put kada se pojavi plavi ekran. Ponekad će taster za otkazivanje jednostavno prestati da radi neobjašnjivo, što znači da ne možete da izađete iz menija u kojem se nalazite, tako da je to ponovno učitavanje. Slučajno kliknite na vrata u koja ne želite da ulazite? Zbogom narednih tri minuta. Možda će zakrpa popraviti većinu ovih pitanja, i iskreno se nadamo da hoće. Ali trenutno su neoprostiva.

Kvalitet pisanja i stvaranja sveta je bez premca, a isprobana borbena mehanika precizno je podešena, ali neverovatna vremena učitavanja i druga tehnička pitanja previše su uznemirujuća da bi se ignorisala.

Dobro:

  • Fantastično, upijajuće pisanje
  • Odluke koje izazivaju misao i smisao
  • Izazovna, ali poštena borba
  • Možete da budete gusar ako želite

Loše:

  • Vremena učitavanja su zaista uvredlјiva
  • Srušila se desetak puta tokom naše četrdesetčasovne avanture
  • Moramo da ponovimo koliko su loša vremena učitavanja
  • Iskreno druže, vremena učitavanja

Pillars of Eternity II: Deadfire was last modified: 24 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Pillars of Eternity II: Deadfire appeared first on ITNetwork.

Original Article