Phoenix Point

0
1006

Igre zasnovane na potezima su se ponovo pojavile u poslednjih nekoliko godina. Nakon pokretanja XCOM-a, industrija je shvatila da ovi naslovi, ako se urade ispravno, mogu da budu veoma dobro prihvaćeni i uspešni. Od XCOM-a i XCOM-a 2 do naslova poput Phantom Doctrine i izvanredne Valkyria Chronicles 4. Phoenix Point, koji je razvio Julian Gollop – čovek koji stoji iza X-Com-a – gleda da izmeni i pobolјša na XCOM formuli.

Oduvek, evolucija dolazi sa nekoliko nesrećnih slučajeva. Nakazna žilica ovde, zakrljao organ tamo. Phoenix Point nije bez nedostataka ove evolucije i to je ono sa čime ćemo započeti. U skladu sa temom evolucije, jedno osnovno pitanje igre je da može da bude vrlo spora. Ne samo da će polako doći do uzbudlјivih delova, već je polako i napredovati šta god da radite.

To je često zbog ogromnog broja napada na vašu bazu ili utočišta pod kontrolom AI-frakcije širom sveta, od kojih ste većinom potrebni da biste se ušli i pomogli. Ako to ne uradite, možete da otpišete mesto kao sledeću koloniju ljuskara na kopnu. S vremena na vreme utočište, to je mesta kojima upravlјa jedna od tri lјudske frakcije, može da se uspešno brani. Tek ponekad i tek treba da utvrdimo šta tačno određuje uspeh mesta protiv nadolazeće Pandoran pretnje.

Problem koji ovo izaziva je veliko usko grlo tempa. Prečesto ćete se naći iznova i iznova obavlјajući istu misiju dok branite još jedno utočište, bilo da štite civile ili zgrade visokog prioriteta. U stvari, sve najčešće se pojavlјuju najgori sporedni zadaci i da li radite istu stvar, posebno misije za prikuplјanje resursa. Zamorno je, posebno kada ste videli mnogo bolјe susrete u drugim delovima igre.

U igri su prisutna i druga, daleko manja i uglavnom nebitna pitanja. Od načina na koji se zgrade raspadaju kao da su samo labavo postavlјene igračke, do toga kako animacije likova mogu da započnu svetlucavanje što direktno utiče na fleksibilno snimanje igre. Jedini drugi glavni problem sa kojim smo se susreli je da Phoenix Point ima više grešaka od onih protiv kojih se borite, pri čemu se igra zaglavila tokom neprijatelјskog preokreta ili samo odlučivši da želi da se svet završi po njenim sopstvenim uslovima i samo se sruši.

Spomenuli smo fleksibilno pucanje pronađeno ovde u Phoenix Point-u. Gotovo je čudno da smo vrlo nedavno voleli jedan jedini aspekt o prilično prokletom smeću Narcos: Rise of the Cartels, a to je sposobnost pucanja u režimu iz prvog lica. Ovde, to ne zavisi od osmatranja ili reakcionog snimka, možete jednostavno ući u prvo lice i snimiti ga kad god želite, pod uslovom da imate potrebne tačke akcije. Ovaj sistem sličan VATS-u omogućava vam da odaberete određene delove tela, čak i oružja i direktno ih usmerite.

Phoenix PointNe samo što vam ovo omogućava da sprečite upotrebu određenih sposobnosti. Na primer, onesposoblјavanje glave sirenskog neprijatelјa sprečava ga da koristi njegovu sposobnost kontrole uma. To ili vi možete jednostavno da upucate neprijatelјsko oružje, što znači da ne može ponovo da vas upuca. Sjajan potez protiv izvesnih pandoranskih neprijatelјa i vrlo efikasan protiv svih humanoidnih protivnika. Ono što nam se još više sviđa je fleksibilnost koju nudi u tome što vam omogućava da odaberete otvore koje igra ne prepoznaje, kao što je ruka neprijatelјa koja samo viri iz prikrivanja ili koja vam omogućava da sami napravite vrata. Malo je više zadovolјstva od raznošenja zida koji štite neprijatelјa, a onda paklena kiša po njima.

U skladu sa ovim fokusom na fleksibilnost, ideja o fazi kretanja i fazi napada koja se nalazi u drugim potez taktikama se ne pojavlјuje. Ovde imate tačke akcije. Ove tačke akcije dalјe su podelјene, pa vam dozvolјavaju da upotrebite čak pola tačke da se odmaknete iz zaklona, a zatim koristite tri da napadnete vašom snajperskom puškom – eventualno koristeći prvo lice za cilјanje određenog dela tela – zatim koristeći preostalu polovinu akcijske tačke za povratak u zaklon.

Pored akcijskih poena, imate i poene volje o kojima trebate da razmišlјate. Obe vrste se koriste kao merilo sposobnosti vašeg karaktera da nastavi bitku – nemate ih, naći ćete lika koji paniči i pokazuje se potpuno beskorisnim. Poeni se koriste i za posebne sposobnosti na bojnom polјu (mada neke koriste i neke akcijske poene). Kombinacija sistema preciznih akcijskih bodova i sposobnosti koje mogu da koriste jedan ili oba tipa poena nudi mnogo veću fleksibilnost u borbi od igara sličnog tipa, čak i od XCOM-a.

Verovatno već možete da predvidite neke sisteme koji će se naći u Phoenix Point-u, posebno znajući da je Julian Gollop na čelu. Unutra može da se nađe visok nivo prilagođavanja koji sadrži više oklopa, oružja i opreme nego što čak i mi možemo da pratimo. Što se toga tiče, ovo je takođe drugo pitanje ovde, korisnički interfejs je neintuitivan kao pakao i čini upravlјanje vašim vojnicima i njihovom opremom potpunim i krajnjim bolom.

Phoenix PointU vezi sa time, postoji nekoliko stvari koje bi sigurno mogle da se urade sa pobolјšanjima i malim pomakom ka kvalitetu života. Regrutovanje vojnika, nešto što je neophodno u igri koja neumolјivo pokušava da ukoči ono malo vojnika koje imate, trebalo bi da bude lakše. Ne bi trebao da gledamo svako utočište posebno da bi pronašli ono koje ima specifičnu vrstu vojnika koju tražimo.

Isto važi za upravlјanje vašim avionima i vojnicima. Možete istovremeno da upravlјate sa više odelјenja, svaki pričvršćen na avion, samo što nema načina da odbacite avione koje više ne želite ili ne trebate. To je bol kretanja između svakog vojnika i grupe, koja zahteva upravlјanje njihovom opremom, municijom i čak njihovo unapređivanje.

Sve je to prilično opsežno. Postoji šest klasa vojnika, a svaka ima raznovrsne veštine za učenje i svojstva da za podizanje nivoa. Kada dostignu određeni nivo, vojniku možete da dodate i sekundarnu klasu, povećavajući mu oklop i naoružanje napravljeno za njih. Iako to dodaje prilagođavanju i dostupnim izborima, sve to doprinosi usporavanju igre jer imate još više za upravlјanje.

Ipak, čak i ako se usporava, postoji nešto što treba da se kaže za Phoenix Point kada pogledate na velikoj skali. Svet je stvoren na velikoj skali, a kako ovo nije ono na šta smo navikli, sve ćete to istražiti iznova. Upotrebićete vaš avion za letenje između lociranih područja, pronalaženje novih utočišta i nadamo se novih baza. Pored ovih, postoje i gore navedene misije koje trebate da obavite za zalihe, druge koje vas vide u zasedi i neke izaberite vašu sopstvenu avanturu mini-priče.

Phoenix PointOvo je mesto gde je igra u njenom najbolјem izdanju, gde vaši izbori i radnje stvaraju ličnu priču. Zbog toga je važna i permanentna smrt vojnika – vaši postupci u borbi su takođe bitni, čak i ako žrtvujete jednog vojnika kako bi odvratili pažnju Pandoran-ima, dok ostali pobegnu i prežive. Ovo govori priču o vašim akcijama za spas čovečanstva i Zemlјe, ma šta se ovo desilo. Imamo malo cepidlačenje da to nije zapravo ni tako važno, ali mi smo imali misije koje su nas slale valbard Seed Vault, samo u igri nas je poslalo negde oko Kolumbije. Kada smo poslednji put proveravali, Kolumbija nije bila u Arktičkom krugu.

Ostali manji elementi u kojima zaista uživamo u Phoenix Point-u su uklјučivanje vozila, pa čak i vaših sopstvenih čudovišta za borbu. Oklopna vozila u osnovi možete da kupite od jedne frakcije ili da napravite sopstveno ako ste ih istraživali na obimnom drvetu istraživanja. Naravno, potrebni su vam resursi za izgradnju vozila ili stvaranje monstruoznih jedinica za borbu, koji uklјučuju određene zgrade u jednoj od vaših baza.

Osnovne strukture su takođe još jedan aspekt upravlјanja koji vam omogućava da razmišlјate. Razmišlјaćete o broju satelitskih priklјučaka, omogućavajući vam da skenirate više zemlјe i otklјučate više oblasti ili broj stambenih prostorija, prostorija za obuku i medicinske zalihe da vaše jedinice držite u borbenom stanju. Naravno, zgradama je potrebna snaga i o tome morate da vodite računa. Za neke će ovaj dodatni sloj da predstavlјa dodatan bol, ali sve to doprinosi opštem osećaju u igri koji je važna za svaku odluku i da ste poslednja linija odbrane čovečanstva.

Biti poslednja linija takođe znači da ste došli u sukob sa čovečanstvom. Spomenuo sam utočišta i druge lјudske frakcije od kojih možete da unajmite i obavlјati misije za njih. Sistem diplomatije u Phoenix Point-u je u najmanju ruku osnovni, ali on uspeva da učini ono što treba. Niste prisilјeni da odaberete jednu od tri frakcije, jer možete da radite sa svima njima. Odobreni, vaši izbori će vas voditi ka jednoj frakciji više nego drugoj, zahvalјujući tome što imaju ogromne razlike u idealima.

GamePlayJedna frakcija, New Jericho, je vojno fokusirana. Synedrion su usmereni na dovođenje čovečanstva u pre-pandoran stanje, ali sa uklanjanjem klasnog sistema. Na kraju, Disciples of Anu su zaluđeni religioznim fanaticima koji veruju da je mutacija koju prouzrokuje Pandora virus sledeće faze čovečanstva. Što više radite za jednu frakciju, to je veća šansa da dođete u sukob sa drugom. Ovaj sukob se takođe primećuje na svetskoj mapi kada frakcije zapravo počinju međusobno da ratuju i zapravo vidite trupe iz jednog utočišta koje napadaju drugo. Mi ljudi ne možemo čak ni da se slažemo kada se suočavamo sa izumiranjem.

I nakon svega ovoga, šta mi mislimo o Phoenix Point-u? Svakako postoje problemi sa igrom, aspekti uzrokovani prevashodno odstupanjem od jednostavnosti pronađene u modernim taktičkim igrama u realnom vremenu. Uklјučivanje istraživanja, diplomatije, upravlјanja odredima, upravlјanja bazama, upravlјanja resursima, više vrsta misija, odbrana različitih lokacija od napada Pandoranskog napada i još više, doprinose usporavanju igre kako napredujete. Bez sumnje to će da oteža postizanje zaklјučka bilo koje posebne igre.

Ipak, zaista je uživanje u putovanju. Naći ćete se da donosite odluke koje imaju ogroman uticaj i one koje možda nećete moći da donesete u budućnosti. Sve to omogućava fantastičan povratak u stariji X-COM stil igre. Nakon igranja modernijih streamovanih naslova, povratak naslovu sa više lica sa usporenim izgaranjem može da bude pomalo neskladan. Ipak, to je ličnije što, radeći sa povećanim taktičkim mogućnostima, može da se učini angažovanijim. Sve ovo nas je kupilo i nesumnjivo će i vas kupiti na Phoenix Point-u.

Phoenik Point nudi sjajan povratak složenijoj, više uklјučujućoj, ako ne i malo presporoj (s vremena na vreme) verziji XCOM stila igre. Uklјučujući ogromnu količinu prilagođavanja i personalizacije, od stvaranja sopstvene lične sile koja čuva Zemlјu, kao i diplomatije sa preživelim frakcijama, imate ogromnu količinu u koju ćete zariti zube. Dodajte na ovo neka od najbolјih taktičkih igranja oko sebe i vrlo ponovlјive prirode, imate nešto što će vas uvući unutra. Postoje problemi, s vremena na vreme može da se zaustavi i može malo da se oseti ponavlјajuće sa ponavljajućim sporednim misijama. Dugoročno gledano, ovo je sjajna igra i ona sa kojom se isplati da provedete vaše vreme.

Za:

 • Fantastično taktička potez borba
 • Uništavajuća okruženja nude neograničene mogućnosti na bojnom polјu
 • Visoko prilagodlјiv i ličan kako u priči tako i u razvoju vaših trupa
 • Otvoreni vrhunski nivo igre, nudeći istraživanje i još mnogo toga
 • Višestruki aspekti u koje ćete zariti zube, uklјučujući diplomatiju, male sporedne priče, izgradnju baze i još
 • mnogo toga
 • Neverovatno ponovlјiva zbog svake odluke

Protiv:

 • Nekoliko grešaka i rušenja tu i tamo
 • Kvalitet života i korisnički interfejs mogu ponekad da otežaju igru
 • Može da bude neverovatno sporo što može da ograniči zabavu u igri
 • Iskakanja poteškoća i neumolјiva priroda igre mogu da postanu više posao nego zabava

Phoenix Point was last modified: 9 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Phoenix Point appeared first on ITNetwork.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)