Pfizer počeo testirati tablete protiv korone na ljudima

0
393

U trenutku dok su cjepiva jedni učinkoviti način za borbu protiv COVID-19 pandemije, mnogi znanstveni timovi širom svijeta žele proizvesti prvi učinkoviti lijek koji će liječiti osobe sa simptomima, što će predstavljati veliku stvar i omogućiti oboljelima izbjegavanje teških stanja i najcrnje scenarije.

Kako se čini, najdalje je u tome došao Pfizer, koji je objavio da njegove tablete koje su ciljano proizvedene za liječenje COVID-19 bolesti ulaze u fazu 2/3 kliničkih ispitivanja na ljudima, koje će uključiti 1.140 pacijenata. Oni će tablete uzimati tri dana nakon pojave prvih simptoma, svakih 12 sati po jednu tijekom 4 dana ukupne terapije.

Lijek s oznakom PF-07321332, u klasi je antivirusnih lijekova poznatih kao inhibitori proteaze. Proteaze su enzimi ključni za mehanizme replikacije virusa, a inhibitori proteaza prethodno su razvijeni za liječenje HIV/AIDS-a i hepatitisa C.

"Inhibitori proteaza, poput PF-07321332, dizajnirani su da blokiraju aktivnost glavnog enzima proteaze kojim se koronavirus replicira", objašnjava Pfizer u nedavnoj objavi. „Očekuje se da će istodobna primjena s niskom dozom Ritonavira usporiti metabolizam ili razgradnju PF-07321332 kako bi on duže vrijeme ostao u tijelu u većim koncentracijama, čime se kontinuirano djeluje u borbi protiv virusa. Ritonavir se prethodno koristio u kombinaciji s drugim antivirusnim lijekovima za sličnu inhibiciju metabolizma. ”

Pfizer očekuje da će preliminarne rezultate kliničkih testova na ljudima imati prije kraja godine.

Sada nas samo zanima hoće li ova terapija biti prihvatljiva antivakserima.

Izvor: Pfizer

Original Article