Petzl Leopard LLF Crampon: Savršeni crampon za skijaške ture

0
64
petzl-leopard-llf-crampon:-savrseni-crampon-za-skijaske-ture

Najlakši crampon u Petzl-ovoj ponudi dizajniran je za korišćenje na skijaškim i snowboard čizmama kao i za putovanje po snegu. Takođe se pakuje na pola veličine većine crampona. Da li je ovo savršeni crampon za skijaške ture? Ovo je super-nišni proizvod čak i po standardima skijanja van staze. Ali grami su važni, kao i prostor u rancu, tako da bi Petzl Leopard Crampon mogao biti neophodan za skijaške ture.

Kada je u pitanju alat za penjanje, morate imati poverenje u proizvođača, a takvo poverenje dolazi uglavnom od imena koja su sinonim za planine i sigurnost decenijama. Petzl je jedno od najprepoznatljivijih i najpouzdanijih imena u ovom poslu.

Model Petzl Leopard LLF je namenjen isključivo za skijaške ture. To je zato što je LLF (Leverlock FIL) sistem prilaganja koji zahteva pozamanterije i napred i nazad na vašim čizmama. Većina planinarskih čizama neće imati ove, a čak ni B2 čizme često imaju samo pozamanteriju nazad – govorimo o čizmama za ozbiljnije planinarenje kao minimum.

Ovde crampons počinju da deluju kao niša i ograničeno. Sigurno je teško opravdati trošak ako ih možete koristiti samo sa skijaškim čizmama? Ali Petzl je rešio ovaj prigovor ugrađivanjem genijalnog nivoa fleksibilnosti sa sistemom AlpenAdapt koji vam omogućava da zamenite delove za prste i petu kao i sistem prilaganja. Ako želite da ih koristite sa B2 čizmama, možete kupiti delove za prste sa Flexlock vezivanjem. Ako želite agresivnije prednje bodlje, možete zameniti ceo prednji deo za model Irvis.

Svako ko već ima par crampona – bilo koje koji su pogodni za zimsku šetnju ili osnovno ledno penjanje ili planinarenje – verovatno bi našao teško opravdanje kupovine Leoparda samo za skijaške ture. Ova AlpenAdapt fleksibilnost čini celokupni paket malo privlačnijim.

Sa druge strane, svako ko je redovno nosio par (850 grama) Grivel G10, na primer, i nosio ih na stotine metara uspona, a zatim ih vratio kući neiskorišćene, zaista će videti privlačnost proizvoda od 330 grama koji se pakuje u tako malo prostora.

Petzl Leopard LLF Crampon: Prilagođenost i karakteristike

Petzl Leopard LLF Crampon

Prava značajna karakteristika Petzl Leoparda je korišćenje skromnog komada konca (poznatog kao “sistem vezivanja od visokomodulskog polietilena CORD-TEC”) koji drži delove za prste i petu zajedno, kao i za podešavanje prileganja. To omogućava cramponu da se preklopi “na pola” kako bi se smanjio prostor u rancu, ali naravno znači da čizme sa previše fleksibilnosti u đonu neće biti kompatibilne, jer konac mora zadržati napetost.

Petzl Leopard LLF Crampon: Zaključak

Petzl Leopard LLF Crampon

Prednje bodlje su dovoljno agresivne da funkcionišu na strmim terenima, minimalne kako ne biste zapali na ravnom, i iako treba malo navikavanja, poverenje u CORD-TEC vezu biće nagrađeno. Potrebno je grubo naprezanje kako bi se dobio čvrst fit u početku. Jedna stvar koja nedostaje u dubljim danima su ploče koje sprečavaju stvaranje grudve, ali i one su dostupne kao deo modularnog dizajna.

Read More