Vesti, 19.02.2018, 10:30 AM

Sve članice alijanse “Five Eyes”, saveza obaveštajnih službi SAD, Novog Zelanda, Australije, Kanade i Velike Britanije, objavile su zvanična saopštenja u kojima su optužile Rusiju za orkestrirani sajber napad ransomwarea NotPetya.

Velika Britanija je bila prva koja je početkom prošle nedelje optužila Rusiju za taj napad, kada je ministar inostranih poslova lord Ahmed u saopštenju za medije rekao da je obaveštajna sužba ruske vojske stvorila i distribuirala ransomware NotPetya u Ukrajini, odakle se on slučajno proširio po celom svetu.

Već sutradan, 15. februara, i Bela kuća je izašla u javnost sa sličnim saopštenjem u kome se navodi da se napad ransomwarea NotPetya brzo proširio po celom svetu, širom Evrope, Azije i Amerike, i prouzrokovao štetu koja se procenjuje u milijardama dolara. U saopštenju se kaže i da je napad bio pokušaj Kremlja da destabilizuje Ukrajinu, te da on jasno pokazuje umešanost Rusije u konflikt u Ukrajini. On se, pošto se oteo kontroli, prema tvrdnjama Bele kuće, pretvorio u bezobzirni i neselektivni sajber napad koji će imati međunarodne posledice.

Dan posle Bele kuće, 16. februara, i kanadska Agencija za bezbednost komunikacija, australijsko Ministarstvo za unutrašnje poslove i sajber bezbednost, i Vladin biro za sigurnost komunikacija Novog Zelenda, objavili su slična saopštenja.

Svi oni su, ne navodeći jedinicu ruske vojske koja je izvela napad, okrivili rusku državu za incident koji je označen kao deo tihog rata protiv Ukrajine.

Vašington Post je u januaru objavio članak u kome je citirao izvore iz CIA prema kojima je Direkcija Glavne obaveštajne službe ruske vojske bila ta koja je stvorila NotPetya ransomware.

Rusija je ranije poricala da je odgovorna za napad, i uradila je to ponovo, preko svojih ambasadora u zemljama članicama alijanse “Five Eyes”.

Međutim, pre ovih optužbi, ukrajinska Tajna služba je bila prva koja je jula prošle godine, odmah posle incidenta, optužila Rusiju za organizovani napad ransomwareom NotPetya.

Osim Ukrajine i alijanse, nijedna druga zemlja nije zvanično okrivila Rusiju za ovaj napad.

Napad se dogodio 27. juna prošle godine, a ciljevi napada bile su ukrajinske kompanije koje su inficirane preko ažuriranja knjigovodstvenog programa koji je jedan od najkorišćenijih u ovoj zemlji. Nažalost, infekcija se proširila po celom svetu zahvaljujući deljenim i međusobno povezanim mrežama. Ransomware je prouzrokovao ogromnu finansijsku štetu, uglavnom zbog toga što je blokirao rad kompanija i odložio isporuku robe.

Nakon ovog incidenta, 24. oktobra desio se još jedan sličan incident. Ovog puta bio je u pitanju ransomware Bad Rabbit, koji je napravio manju štetu ali za koga se veruje da je modifikovana verzja NotPetya ransomwarea. Mnogi sumnjaju da je Rusija umešana i u ovaj napad.

NotPetya nije prvi ransomware koji se pripisuje vladi neke zemlje. SAD i Velika Britanija su krajem prošle godine optužile Severnu Koreju za napad ransomwarea WannaCry.

Article source: https://www.informacija.rs/Vesti/Pet-clanica-alijanse-Five-eyes-optuzile-Rusiju-za-napad-ransomwarea-NotPetya.html