Pentagon u svemir lansira nuklearnu termalnu raketu

0
157

Američka vojna znanstvena agencija DARPA, u travnju ove godine objavila je kako je tvrtkama General Atomics, Blue Origin i Lockheed Martin povjerila zadaću za izgradnju rakete DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations), prve svemirske raketu na termalnu nuklearnu energiju (NTP).

Cislunarno područje između Zemlje i Mjeseca znatno je šire u odnosu na ono između Zemlje i postojećih satelita, pa su cislunarnoj letjelici potrebni snažni i učinkoviti motori. Stoga je NTP rješenje koje funkcionira na principu propuštanja tekućeg pogonskog goriva poput vodika kroz jezgru nuklearnog reaktora. Kako reaktor cijepa atome uranovog goriva, stvara toplinu koja tada pretvara vodik u plin koji pri visokom tlaku izbija iz ispušne cijevi, stvarajući raketi potisak.

DARPA vjeruje da će NTP biti dvostruko učinkovitiji u odnosu na kemijske rakete koje stvaraju relativno tešku paru. Vodikovi plinovi su puno lakši i jednostavniji za ubrzavanje te mogu stvarati jači potisak.

"DRACO razvija pogonsku tehnologiju NTP koja će omogućiti brze manevre potrebne za omogućavanje širokog spektra svemirskih misija u budućnosti", kaže voditelj programa, bojnik zračnih snaga Nathan Greiner i dodaje da će to uključivati otkrivanje, praćenje i identificiranje objekata (čitaj meta) u Zemljinoj orbiti unutar cislunarne domene.

Nadalje, Grainer kaže da NTP donosi puno bolji odnos između težine rakete i potiska u usporedbi s kemijskim raketama, a cilj projekta je da se demonstracijski prototip pošalje u svemir do 2025. godine. "Ako Pentagon da prioritet NTP-u", vjerojatno bi se mogao primijeniti kao operativni sustav do početka 2030-ih", kaže Greiner.

Dakako, DRACO je dio američkog projekta militarizacije svemira, a Pentagon će uskoro predstaviti i oružje za korištenje u svemiru, što znači da možemo očekivati novu utrku u naoružanju koja će se sada odvijati malo više iznad naših glava, jer Rusija i Kina sigurno neće dozvoliti da Amerika jedina ima rakete s nuklearnim reaktorima u svemiru.

Neki vojni analitičari su već odavno predvidjeli da će se i baze za projektile s nuklearnim glavama preseliti u orbitu Zemlje i na Mjesec, a danas to više uopće ne djeluje kao SF.
Pozitivna stvar za znanstvena istraživanja je u tome što gotovo sve vojne tehnologije jednog dana dobiju mirnodopsku primjenu. Naravno ako ih preživimo.

Original Article