Pentagon radi prvu vojnu svemirsku postaju

0
66

Ministarstvo obrane SAD-a prošle je godine objavilo natječaj za gradnju mini orbitalne postaje, a taj posao je sada dodijelilo kompaniji aeronautičkoj kompaniji Sierra Nevada Corp.

Američka tvrtka će postaju napraviti na temelju svoje transportne letjelice Shooting Star, koja je razvijana za opskrbu Međunarodne svemirske postaje (slika gore).

To znači da će SNC preurediti letjelicu koja može prevoziti oko 5 tona tereta u malu orbitalnu postaju koja bi se u svemiru trebala naći 2021. godine

Shooting Star će moći prihvatiti dvoje astronauta koji će provoditi eksperimente za potrebe američke vojske, što će vjerojatno uključivati i treniranje borbe u svemiru oružjem koje se razvija specijalno za te potrebe, mada Pentagon to za sada još ne želi komentirati.

Ono što mnoge zabrinjava je upravo dovođenje oružanih sustava u svemir, pa bi usprkos međunarodnim sporazumima Amerikanci u orbitu Zemlje mogli postavljati raketne sustave i druge obrambeno-napadačke tehnologije, što prilično plaši Kineze i Ruse.

Prema nekim informacijama, Kinezi već razvijaju vlastitu vojnu svemirsku postaju, a ni Rusima sigurno neće trebati dugo da u svemir dovedu svoju.

Hoće li iduće godine započeti pravo "star wars" doba?

Original Article