Pentagon koristi AI za predviđanje budućnosti

0
245

Sjećate li se filma Minority Report u kojem je Tom Cruise hvatao počinitelje zločina prije nego što bi počinili zločin? Za razliku od Cruisea, koji je na raspolaganju imao vidovite osobe koje su mogle zaviriti u budućnost, američka vojska razvija program pod nazivom GIDE (Global Information Dominance Experiments) u kojem se koristi umjetnom inteligencijom koja je utrenirana da iz velikih količina podataka pronalazi uzorke koji ukazuju na moguće napade na osjetljive lokacije.

U najnovijem testu, Pentagon je svoj algoritam strojnog učenja u sustavu GIDE stavio u scenarij u kojem je došlo do prekida komunikacija u Panamskom kanalu, nakon čega je AI iz velikih količina prikupljenih podataka iz raznih izvora koje je analizirao u oblaku, točno predvidio vrijeme i lokacije neprijateljskih napadačkih akcija danima prije nego što je do njih došlo (u simulaciji).

Podaci iz kojih GIDE "predviđa budućnost" dolaze u centralni oblak iz raznih izvora poput satelita, radara, ljudskih obavještajaca i drugih te uključuju nadzorne i satelitske snimke, pa primjerice može prepoznavati prijetnje iz povećanja ili smanjenja broja automobila na parkiralištu. Nakon što prepozna prijetnju GIDE potom uzbunjuje ljudske operativce koji će pobliže istražiti lokaciju.

General Glen VanHerck, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM), rekao je da GIDE kombinira resurse umjetne inteligencije i računalstva u oblaku s podacima iz izvora širom svijeta kako bi "postigao dominantnost informacija i superiornost u odlučivanju".

Završen ranije ovog mjeseca, treći test GIDE-a proveden je zajedno sa svih 11 američkih borbenih zapovjedništava koja surađuju u istom informacijskom prostoru koristeći iste mogućnosti.

"GIDE omogućuje donošenje bržih odluka i pruža proaktivne mogućnosti čineći nove tehnologije pristupačnijima i učinkovitijima", navodi VanHerck i dodaje kako je to velika razlika u odnosu na postojeće sustave upravljanja u reaktivnom okruženju, u kojima se odgovara na neprijateljske akcije.

To znači da američka vojska želi preventivno djelovati prije nego se prijetnje ostvare, što i nije neka velika novost jer su to činili često u povijesti, najčešće na loš način jer su dobivali pogrešne podatke s terena, pa sada žele prepustiti umjetnoj inteligenciji da "predviđa budućnost".

Američki general kaže da su testovi ukazali da brzina kojom AI procesira informacije znatno olakšava posao onima koji donose odluke. "To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost brzog reagiranja".

Slično kao u filmu s Cruiseom, postavlja se pitanje etičnosti kažnjavanja zločina prije zločina, jer je Pentagon povijesno sklon započinjanju čitavih ratova "iz prevencije", pa se nadamo da novi AI neće donositi konkretne odluke umjesto političara i generala.

Čitavi transkript tiskovne konferencije na kojoj je o sustavu GIDE govorio general Glen D. VanHerck možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article