Pauk koristi zračno odijelo za disanje ispod vode

0
115

Prošle godine saznali smo da neki gušteri dišu ispod vode korištenjem mjehura zraka ispod svojeg nosa. Znanstvenici Sveučilišta Binghamton sada su otkrili da se sličnom tehnikom koristi i jedna vrsta tropskog pauka pod nazivom Trechalea extensa, koji zračnim mjehurom u obliku tankog filma obavija svoje čitavo tijelo.

Znanstvenicima je već bilo poznato da se taj pauk čije se stanište proteže od Meksika do Paname, spušta na površinu vode u potrazi za plijenom, no do sada nije bio poznat po ronjenju.

Kada su profesorica Lindsey Swierk i njezini kolege promatrali jednog pauka kako bježi od ljudi na taj način da zaroni pod vodu, otkrili su da je tamo ostao dulje od 30 minuta.

Cijelo to vrijeme njegovo tijelo bilo je obavijeno slojem zraka, koji je izgledao kao da je na mjestu držan pokrovom od hidrofobnih (vodoodbojnih) dlačica. Još uvijek nije jasno je li pauk doista disao taj zrak, ali film je sigurno spriječio pauka da se ne utopi.

Kao što možete vidjeti na slici gore, pauk obavijen zračnim "filmom" djeluje kao da na sebi ima srebrno odijelo, a profesorica Swierk kaže da iako nije sigurno da pauk diše zrak ispod zračnog mjehura, on možda služi da dišne otvore drži daleko od vode. "Film zraka također može pomoći da se minimizira gubitak topline u hladnoj vodi u koju se pauk uroni", navodi prof. Swierk.

Rad o istraživanju u kojem su također sudjelovale Macy Petrula s kalifornijskog državnog sveučilišta Sacramento i Patricia Esquete s portugalskog Sveučilišta Aveiro, objavljen u časopisu Ethology, možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article