Parket koji generira elektricitet za paljenje lampe

0
188

Korištenje ljudskih pokreta za stvaranje energije već smo vidjeli više puta u raznim projektima, što je uključivalo obuću i pametne ceste, a sada nam od znanstvenika ETH Zuricha dolazi i visoko učinkoviti parket za generiranje energije.

Istraživači su parket demonstrirali paljenjem stolne svjetiljke pomoću koraka, a generiranje energije se odvija zahvaljujući takozvanom triboelektričnom učinku, prema kojem određeni materijali stvaraju električni naboj kada se odvajaju od drugog materijala.

Stariji autor studije Guido Panzarasa kaže da je drvo u osnovi "triboneutralno", što znači da nema tendenciju prikupljanja ili ispuštanja elektrona. "Stoga je bio veliki izazov omogućiti da drvo privlači ili ispušta elektrone", navodi Panzarasa.

Rješenje njegovog tima je u prvom dijelu uključivalo premazivanje jednog komada drveta silikonom koji lako dobiva elektrone pri dodiru, a u drugi dio su implementirani metalni ioni i organske molekule što mu daje veću sklonost gubitku elektrona. Ovaj tretman je testiran na različitim vrstama drva rezanim u različitim smjerovima prije nego što su istraživači otkrili najučinkovitiju opciju, radijalno izrezanu smreku.

Prema znanstvenicima, tretman je omogućio njihovom drvu da proizvodi električnu energiju 80 puta učinkovitije od prirodnog drva i osigurava stabilan učinak tijekom 1.500 ciklusa. Izrađen u komadima veličine A4 papira, materijal bi mogao proizvesti dovoljno električne energije za napajanje LED svjetiljki u domaćinstvu, kalkulatora i druge male elektronike.

"Naš fokus je bio pokazati mogućnost generiranja energije od drva relativno ekološki prihvatljivim postupcima kako bi postalo triboelektrično", kaže Panzarasa. "Smreka je jeftina i dostupna te ima povoljna mehanička svojstva. Pristup funkcionalizacije vrlo je jednostavan i može se skalirati na industrijskojrazini. To je samo pitanje inženjeringa."

Znanstvenici sada rade na poboljšanju tretmana drva kako bi ga učinili ekološki prihvatljivijim i lakšim za primjenu, dok istovremeno istražuju mogućnosti komercijalne primjene.

"Krajnji cilj je otkriti potencijale drva izvan onih koji su već poznati i omogućiti njegovo korištenje u budućim održivim pametnim zgradama", kaže Panzarasa.

Čitavu studiju objavljenu u časopisu Matter možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article