Pametni uređaji za gas u Hrvatskoj od 2019. godine

Hrvatska bi od sledeće godine trebalo da počne da uvodi uređaje za tzv. pametno merenje gasa.

Ti uređaji u redovnim intervalima registruju potrošeni gas i podatke automatski šalju isporučiocu putem fiksne ili mobilne mreže, rečeno je na skupu “Pametno merenje plina”, piše Hina, prenosi B92.

Na skupu je istaknuto da su prednosti pametnog merenja tačni podaci o utrošenom resursu odnosno tačni mesečni računi, a ne kao do sada računi s procenjenom potrošnjom.

Prednosti za potrošače bile bi poboljšanje energetske efikasnosti, stvaranje mogućnosti da svakodnevno prati stanje potrošnje gasa i tako racionalnije upravlja potrošnjom. Računi bi bili temeljeni na tačno ostvarenoj potrošnji plina pa više ne bi bilo paušala.

Italija ugrađuje 5 miliona pametnih merila gasa godišnje s prosečnom cenom ugradnje od 200 do 250 EUR. Italijani navode korist od 160 EUR po mernom mestu te uštedu od 3% na ukupnoj potrošnji energije.

Pet država članica EU – Irska, Italija, Luksemburg, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo – odlučilo se za potpuno uvođenje pametnih brojila gasa do 2020. Krajem prošle godine na nivou država EU bilo je oko 17,3 miliona ugrađenih brojila, do 2020. trebalo bi da ih bude oko 45 miliona.

U 12 država članica rezultati cost-benefit analiza bili su negativni.

Izvor: B92 / Novac.hr
Foto: Pixabay

Original Article