Ovog petka Ruđer otvara vrata za školarce

0
106

Otvoreni dan Instituta (ODI), tradicionalno znanstveno-popularno događanje, koje je do sada na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ugostilo više od 40 tisuća posjetitelja svih uzrasta, ove će se godine održati u petak 10. 6. 2022., od 10 do 17 sati uživo na Institutu isključivo za škole koje su se već predbilježile, dok su za sve ostale znanoljupce ruđerovci pripremili zanimljiv online program.

Ovogodišnji program ODI-a odvija se u sklopu Europske godine mladih, a s obzirom na to da su upravo mladi, odnosno školske grupe tijekom pandemije bile najviše ograničene u svojim aktivnostima izvan škola, pa tako i posjetima IRB-u, ovogodišnji program ODI-a usmjeren je na osnovne i srednje škole te studente.

Ruđerovci i ruđerovke za više od 500 registriranih učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola pripremili su pet istraživačkih postaja na kojima će učenici raditi pokuse rame uz rame sa znanstvenicima.

Od kemičara će naučiti ponešto o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga.

Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznat će kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša.

S fizičarima će gledati kroz teleskope, učiti o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji.

Više informacija o Otvorenom danu Instituta možete pronaći na internetskoj stranici: http://odi2022.irb.hr

Original Article