iFixit već 13 godina rastavlja raznorazne uređaje i na svojoj stranici objavljuje tutoriale sa detaljnim opisima kako bismo i mi mogli kod kuće rešiti kvarove. Mnogima je zanimljivije gledati koliko je lako ili teško rastaviti pojedini uređaj, a ujedno prema tome iFixit dodjeljuje ocene od 0 do 10.

Naravno da se ni iFixit nije domogao svakog smartfona koji je predstavljen 2016. godine, no one najpopularnije su imali prilike rastaviti do poslednjeg dela. Najbolje je prošao LG G5 s ocenom 8/10, što može zahvaliti uklonjivoj bateriji i modularnim komponentama. Slede ga Google Pixel i Pixel XL s ocenom 7/10 – iako je većina komponenti modularna, izuzetno je teško doći do njih bez da ekran pukne.

iPhone 7 i iPhone 7 Plus su takođe dobili ocenu 7/10. Ekran i bateriju je relativno lako zameniti, ali da bi se uređaj u potpunosti rastavio su potrebna četiri različita odvijača i dosta spretnosti. iPhone SE je dobio ocenu niže jer se kabal od Touch ID-a lako ošteti tokom rastavljanja komponenti.

Pokojni Samsung Galaxy Note 7 je dobio vrlo nisku ocenu, 4/10. Budući da ga više nema u prodaji, to nije problem, ali zgodno je znati da je upravo bateriju zbog koje je otkazan najteže zameniti. Galaxy S7 i S7 Edge su prošli još gore s ocjenom 3/10 jer su, prema rečima iFixit-a, “sendvič od stakla i lepka koji je izuzetno teško rastaviti”.

Za kraj ćemo spomenuti Apple AirPods. Apple-ove bežične in-ear je jednostavno nemoguće rastaviti bez da se u potpunosti ne polome, a isto vredi i za postolje za punjenje. Dakle, ne mogu se popraviti i u slučaju kvara ćete uvek dobiti nove, a za iFixit to znači ocena 0/10.

Article source: http://www.itvesti.info/2016/12/ove-telefone-iz-2016-godine-je-najlakse.html