Oura dodaje hronotipove ali bez slatkih životinja

0
69
oura-dodaje-hronotipove-ali-bez-slatkih-zivotinja

Tokom prošle godine, proizvođači nosivih uređaja počeli su da dodaju profile spavanja, ili hronotipove, povezane sa slatkim crtanim životinjama kako bi pomogli korisnicima da bolje razumeju svoje cirkadijalne ritmove.

PCPress.rs Image

Upitno spavanje

Na primer, korisnici Fitbit Premium-a mogu otkriti da li njihovi neuobičajeni obrasci spavanja znače da su žirafa ili kornjača, dok vlasnici Samsung Galaxy Watch-a mogu saznati da li su krtica koja ne voli sunce ili nervozni pingvin. Tako da nije iznenađenje što ova funkcija sada dolazi u uređaj za praćenje spavanja Oura Ring – iako, nažalost, ne dolazi sa nijednom divnom životinjom.

Počevši od ove nedelje, korisnicima Oura biće dodeljeni hronotipovi na osnovu telesne temperature, vremena spavanja i buđenja i fizičke aktivnosti tokom perioda od tri meseca – u suštini, bilo da ste ranoranilac ili noćna sova. Tradicionalno, hronotipovi su povezani sa četiri životinje – vukom, lavom, medvedom ili delfinom – na osnovu prirodnih obrazaca spavanja životinja. Kompanije koje se mogu nositi su uzele neke kreativne slobode na ovom frontu kako bi odražavale različite obrasce podataka, ali Oura se drži jednostavnijeg pristupa. Umesto toga, aplikacija vam govori da li vaše telo preferira jutra ili večeri, kao i koliko je jak taj afinitet. Na primer, rani golubovi se mogu kategorisati u ranojutarnje, jutarnje ili kasnojutarnje vrste. Svaki tip takođe dolazi sa nekoliko saveta koji će korisnicima pomoći da najbolje iskoriste svoje prirodne ritmove.

Na isti način, Oura uvodi funkciju telesnog sata. Na osnovu vašeg hronotipa, aplikacija će vam reći koliko su vaše navike spavanja usklađene sa „optimalnim“ rasporedom spavanja. U nastavku, Oura planira da uključi vremenske okvire za bolji fokus, aktivnost i odmor. Ovo poslednje zvuči slično kao Rise Science, aplikacija za praćenje sna koja preporučuje određena doba dana za aktivnosti i rad na osnovu vaših cirkadijalnih ritmova.

Govoreći o rasporedu spavanja, Oura dodaje podršku za ljude sa nepravilnim rasporedom spavanja, kao što su radnici u smenama ili ljudi koji više vole da spavaju naglo, za razliku od jednog bloka od osam sati. Ovi manje uobičajeni obrasci spavanja će se sada uzeti u obzir prilikom tabele vašeg ukupnog rezultata spavanja.

Funkcije koje olakšavaju san

Da bi zaokružila nove funkcije spavanja, Oura dodaje novu metriku pravilnosti spavanja. Kao što ime sugeriše, metrika je merilo koliko je korisnik dosledno spavao tokom dvonedeljnog perioda. Ta metrika se zatim unosi u ocenu spremnosti, što je Ourin način da kaže korisnicima koliko teško treba da se naprezaju u datom danu. Aplikacija Oura će takođe postati šarenija. Umesto da koriste plavu i crvenu za označavanje „dobar“ ili „loš“ napredak na određenom pokazatelju, korisnici će početi da vide žutu boju koja predstavlja „fer“ napredak.

Većina ovih funkcija biće dostupna i za Gen 2 i za Gen 3 verzije Oura Ringa. Međutim, telesni sat i funkcija hronotipa biće ekskluzivni za Gen 3 i zahtevaće aktivnu pretplatu. Isto važi i za Ourin novi algoritam za spavanje, koji je trenutno u beta verziji.

Kao jedan od prvih namenskih uređaja za praćenje oporavka, Oura je bio lider u praćenju spavanja, podacima o temperaturi i spremnosti poslednjih nekoliko godina. Međutim, sve veći broj pametnih satova i fitnes trackera je počeo da razvija svoje funkcije spavanja i oporavka.

Fitbit je, na primer, uveo dnevnu ocenu spremnosti krajem 2021. godine, a Garmin je takođe uveo više funkcija za obuku koje se fokusiraju na san i spremnost. U međuvremenu, Apple i Samsung su dodali temperaturne senzore u Apple Watch Series 8 i Galaxy Watch 5 za bolje podatke o spavanju i temperaturi. Samsung je takođe nedavno najavio da sledi Ourinim stopama i da se udružuje sa Natural Cicles kako bi koristio pomenute temperaturne senzore za digitalnu kontrolu rađanja. S obzirom na svu konkurenciju, ima mnogo smisla zašto je Oura odlučila da doda svoj pogled na hronotipove i cirkadijalne ritmove – funkciju praćenja sna koja je relativno nova i još uvek nije toliko rasprostranjena.

Izvor: TheVerge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.