Otvoreno prvo postrojenje za baterijsku CO2 pohranu

0
68

Talijanska tvrtka Energy Dome otvorila je svoje prvo veliko postrojenje za skladištenje energije na, kako kažu, "razini mreže". Ove "CO2 baterije" mogu pohranjivati ​​obnovljivu energiju tijekom dugog razdoblja i brzo je oslobađati, uz manje od polovice cijene velikih litijevih baterija.

Pohranjivanje energije velikih razmjera bit će potrebno diljem svijeta, jer zelena energija počinje preuzimati svjetsku opskrbu električnom energijom. Obnovljiva energija često se proizvodi u vrijeme i na mjestima kada i gdje nije potrebna, pa se stoga razvijaju razne tehnologije pohrane koje bi je mogle dugo pohranjivati i isporučivati kada je potrebna.

CO2 baterija koju je razvio Energy Dome, funkcionira na sljedeći način. Ugljični dioksid se dramatično širi kada iz tekućeg pređe u plinovito stanje, u kojem će se "smiriti" samo pod pritiskom pet puta višem od Zemljinog atmosferskog tlaka. Na sobnoj temperaturi, 2.5675 litara tekućeg CO2 koji se drži pri tlaku od 56 atmosfera proširit će se u 1.000 litara plinovitog CO2, što je faktor od skoro 400.

Baterije Energy Domea koriste ogromne kupole s golemim, fleksibilnim mjehurima punim plina ugljičnog dioksida u sebi. Svoju bateriju "puni" koristeći energiju za pokretanje električnih kompresora koji istiskuju plin u sve manje i manje volumene, na kraju ga kondenzirajući u tekućinu, koja se pohranjuje pod tlakom na temperaturi okoline. Ovaj proces punjenja stvara otpadnu toplinu, koja se hvata u sustav za pohranu toplinske energije.

Dokle god se tlak održava, ugljični dioksid će tamo dugo ostati. Kada je energija potrebna, sustav koristi svoju pohranjenu toplinu da ispari CO2, a skup turbina prikuplja energiju natrag za mrežu dok se ugljični dioksid širi natrag u kupolu mjehura.

Povratna učinkovitost ovog rješenja iznosi preko 75 posto, a u tom smislu ne može konkurirati velikim litijskim baterijama. No trošak je glavni u energetskom sektoru, a tvrtka kaže da će njezina cijena skladištenja biti na razini od 50-60 USD po MWh u roku od nekoliko godina, što je mnogo niže od 132-245 USD po MWh koliko košta korištenje litijeve baterije.

Tvrtka je prošle godine najavila da će izgraditi svoju prvu tvornicu na Sardiniji i pustiti je u pogon do 2022. što je sada i učinila. Tvornica je relativno mala, pohranjuje samo 4 MWh energije i nudi maksimalnu snagu od 2,5 MWe, ali tvrtka kaže kako dokazuje da koncept funkcionira i da je izgrađen korištenjem gotove opreme dostupne bilo gdje u svijetu, što pokazuje da tehnologija nema nikakvih prepreka za globalno uvođenje velikih razmjera.

Energy Dome očekuje da će njegova prva tvornica pune veličine koja će pohranjivati 200 MWh energije i isporučivati do 20 MWe biti puštena u rad prije kraja 2023., a tehnologija je već prodana u Italiji, Njemačkoj, Africi i na Bliskom istoku. Tvrtka sada kreće na prikupljanje sredstava iz investicijskog ciklusa serije B kako se omogućilo da njezina tehnologija postane komercijalna.

Original Article