Otkrivena dva potencijalno nastanjiva egzoplaneta

0
43

Međunarodni tim znanstvenika, uključujući istraživače sa Sveučilišta u Birminghamu, otkrio je dva planeta "super Zemlje", koje kruže oko zvijezde LP 890-9, udaljene oko 100 svjetlosnih godina od Zemlje.

Zvijezda, također nazvana TOI-4306 ili SPECULOOS-2, druga je najhladnija zvijezda za koju je utvrđeno da sadrži planete, nakon slavne zvijezde TRAPPIST-1.

Unutarnji planet sustava, nazvan LP 890-9b, oko 30% je veći od Zemlje i završi orbitu oko zvijezde za samo 2,7 dana. Ovaj prvi planet prvotno je identificiran kao mogući kandidat za planet NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), svemirske misije koja traži egzoplanete koji kruže oko obližnjih zvijezda. Ovog kandidata potvrdili su i okarakterizirali teleskopi SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing ULTra-COOL Stars), od kojih jednim upravlja Sveučilište u Birminghamu. Istraživači SPECULOOS-a zatim su upotrijebili svoje teleskope da traže dodatne tranzitne planete u sustavu koje bi TESS propustio.

"TESS traži egzoplanete koristeći tranzitnu metodu, prateći svjetlinu tisuća zvijezda istovremeno, tražeći mala zatamnjenja koja bi mogla biti uzrokovana prolaskom planeta ispred svojih zvijezda", objašnjava Laetitia Delrez, postdoktorandica na Sveučilištu u Liègeu, i glavni autor članka.

"Međutim, praćenje zemaljskim teleskopima često je potrebno kako bi se potvrdila planetarna priroda detektiranih kandidata i precizirala mjerenja njihovih veličina i svojstava orbite."

Ovo praćenje je posebno važno u slučaju vrlo hladnih zvijezda, kao što je LP 890-9, koje emitiraju većinu svoje svjetlosti u bliskom infracrvenom području za koje TESS ima prilično ograničenu osjetljivost.

Promatranja LP 890-9 koja je prikupio SPECULOOS pokazala su se plodonosnim, jer ne samo da su potvrdila prvi planet, već su bila kritična za otkrivanje drugog, prethodno nepoznatog planeta.

Ovaj drugi planet, LP 890-9c (koji su istraživači SPECULOOS-a preimenovali u SPECULOOS-2c), po veličini je sličan prvom (oko 40% veći od Zemlje), ali ima duži orbitalni period od oko 8,5 dana. Ovaj orbitalni period, kasnije potvrđen instrumentom MuSCAT3 na Havajima, smješta planet u takozvanu "nastanjivu zonu" oko svoje zvijezde.

"Nastanjiva zona koncept je prema kojem bi planet sa sličnim geološkim i atmosferskim uvjetima kao Zemlja imao površinsku temperaturu koja bi omogućila vodi da ostane tekuća milijardama godina", objašnjava Amaury Triaud, profesor egzoplanetologije na Sveučilištu Birmingham i voditelj radna skupina SPECULOOS koja je zakazala promatranja koja su dovela do otkrića drugog planeta.

Sljedeći korak bit će proučavanje atmosfere ovog planeta, na primjer s JWST-om, jer se čini da je druga najpovoljnija meta među dosad poznatim potencijalno nastanjivim zemaljskim planetima, a nadmašuje ga samo TRAPPIST- 1.

"Važno je detektirati što više umjerenih zemaljskih svjetova kako bismo proučili raznolikost klime egzoplaneta i na kraju bili u poziciji izmjeriti koliko se često biologija pojavila u svemiru", dodao je profesor Triaud.

Original Article