Osnivač kompanije Celsius, Aleks Mašinski uhapšen i optužen za prevaru

0
66
osnivac-kompanije-celsius,-aleks-masinski-uhapsen-i-optuzen-za-prevaru

PCPress.rs Image

Sve je usledilo nakon tužbe u Njujorku i bankrota njegove kompanije.

PCPress.rs Image

Mašinski je prošle godine dao ostavku na mesto generalnog direktora

Problemi nastavljaju da rastu za osnivača Celsius-a Aleksa Mašinskog. Savezne vlasti su ga uhapsile i optužile za prevaru. Mašinski se suočava sa sedam krivičnih dela. Njega i njegovu kompaniju nezavisno tuže tri vladine agencije: FTC, CFTC i SEC. Tužilaštvo SAD-a navodi da je Mašinski obmanuo kupce u pogledu prirode svoje kompanije. On je konstruisao da sve izgleda kao banka, a zapravo je to bio visokorizični investicioni fond.

Bivši izvršni direktor prihoda kompanije, Roni Cohen-Pavon, takođe je uhapšen. Pavon i Mašinski su optuženi da su manipulisali cenom vlasničkog kripto tokena kompanije kako bi mogli da prodaju sopstvene akcije po naduvanim cenama.

„Mašinski je između ostalog, pogrešno predstavio sigurnost Celsius-ovih aktivnosti koje generišu prinos, profitabilnost Celsius-a, dugoročnu održivost visokih stopa nagrađivanja Celsius-a i rizike povezane sa deponovanjem kripto imovine kod Celsius-a“, ​​navode federalni tužioci u optužnici.

Celsius je navodno prevario investitore za „milijarde dolara“ u kriptovaluti

Pored toga, FTC je postigao nagodbu od 4,7 milijardi dolara sa Celsius-om. To se skoro poklapa sa rekordnim kaznama izrečenim protiv Mete 2019. godine zbog kršenja privatnosti potrošača. Kompanija je pristala na ove finansijske uslove, ali će izvršiti plaćanja tek kada vrati preostali novac klijenatima u okviru tekućeg postupka bankrota.

Sve se ovo događa nakon pokrenute tužbe u Njujorku koja je izdata u januaru u kojoj se takođe navodi masovna prevara. Prema tužbi, traži se odgovarajuća odšteta nakon što je Celsius-a navodno prevario investitore za „milijarde dolara“ u kriptovaluti.

Iako su detalji o hapšenju oskudni, u tužbi se navodi da je Mašinski obmanuo kupce o pogoršanju finansijskog zdravlja kompanije. On nije uspeo da se registruje kao trgovac robom i hartijama od vrednosti, pored mnogih drugih optužbi. Državni tužilac Njujorka navodi da je Mašinski prevario stotine hiljada investitora, od kojih se preko 26.000 nalazi u Njujorku.

Ako budu osuđeni po svim tačkama, Mašinski i Pavon će se suočiti sa decenijama zatvora. Mašinski je prošle godine dao ostavku na mesto generalnog direktora Celsius-a i više nije uključen u kompaniju.

Izvor: Engadget

PC Press Studio


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.