Oprezno koristite bankomate: Znate li šta su skimmeri i kako da ih prepoznate?

U jeku turističke sezone prevare korišćenjem takozvanih skimmera sve su učestalije, o čemu svedoči i nekoliko nedavnih intervencija u svetu u kojima su uhvaćeni lokalni i strani kriminalci. 

Problem nije mnogo daleko ni od nas, s obzirom na to da je u gradskom centru Dobrovnika nedavno zabeležen sličan slučaj. 

Skimmeri predstavljaju veliku pretnju vlasnicima kreditnih kartica zbog velike potencijalne štete, od zloupotrebe kartice i neautorizovanog povlačenja novca sa računa, papa sve do krađe identiteta.

Prikriveni digitalni lopovi

Najveći problem kod ovakvih uređaja jeste njihova neprimetnost i relativno laka metoda instalacije. Prevarant, naime, mora da instalira neprimetan skener za kartice i mikrokameru kojom prati kretanje žrtve i čita njen PIN.

Šta su skimmeri?

Skimmeri su uređaji osmišljeni za krađu podataka sa magnetne trake na kreditnoj kartici. Instaliraju se na uglavnom bankomate gde kradu podatke korisnika. Terminal nakon instalacije i dalje funkcioniše kao da se ništa nije desilo. 

Skimmeri su po pravilu malih dimenzija i napravljeni su tako da se uklope uz postojeći čitač kartica. Napadači će ponekad postaviti i skrivenu kameru negde u blizini, koja služi za krađu PIN-a. 

Kamera se instalira u sam čitač, ponekad na vrhu bankomata, a ponekad kod stalka sa brošurama. Postoje i slučajevi kada lopovi instaliraju i lažnu tastaturu za unos PIN-a, kako bi izbegli postavljanje kamere. Da bi došao do podataka žrtve, lopov mora fizički da dođe do terminala koji ima instaliran skimmer. Podacima je moguće izraditi lažnu karticu, isprazniti bankovni račun ili ukrasti identitet žrtve.

Prepoznajte i izbegnite skimmere

Za početak, najbolje je proveriti da li je bankomat čudan. Potražite očigledne znakove koji bi mogli da ukazuju na to da je neko neovlašćen „čačkao“ po bankomatu. Posebnu pažnju obratite na sam vrh bankomata (područje u blizini zvučnika, pored ekrana), čitač kartice i tastaturu. Obratite pažnju na „debele“ tastature, čudne materijale, neobične boje i tako dalje. Ako uočite bilo šta od navedenog, odmah potražite drugi bankomat, podignite novac u banci i prijavite uređaj osoblju. 

Ako ne uočite vidljive razlike, a imate razloga za sumnju, bacite pogled i proverite da li je sve na mestu. Bankomati često nemaju pokretne delove, što znači da je u slučaju pomeranja ili „migoljenja“ bilo kojeg dela uređaja vreme ulazak u banku i prijavu pokušaja prevare. 

Za kraj, vodite računa i o ‘kasnom’ povratku kartice. Ako se ona zbog nekog razloga dugo zadržava u bankomatu ili je izbacuje kasnije nego inače, moguće je da se radi o skimmeru.

Sakrijte svoj PIN

Pri svakoj transakciji pokrijte tastaturu kada unosite PIN i vrlo dobro pazite kada podižete novac. Bankomati u bankama, restoranima i trgovačkim centrima po pravilu su nešto manje izloženi prevarama ovog tipa. Šanse za prevaru skimmerom veći su tokom vikenda jer je teže prijaviti sumnjivi bankomat bankama, a i one sporije reaguju. 

Takođe izbegavajte korišćenje magnetne trake za transakcije. PIN je mnogo sigurniji, piše Tportal.

Prijavite pljačku

Ako vam skimmer ipak promakne i lopovi isprazne vaš bankovni račun, ne oklevajte i odmah prijavite pljačku. Što pre prijavite, to će šteta biti manja, a izgledi za hvatanje lopova veći. Isto pravilo važi i nakon što vas banka upozori na sumnjive radnje.

Article source: http://vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/698003/Oprezno-koristite-bankomate-Znate-li-sta-su-skimmeri-i-kako-da-ih-prepoznate