Oppo R9 prestigao iPhone po prodaji u Kini

Prema njihovim podacima, Apple-ov iPhone po prvi put u poslednjih pet godina nije najprodavaniji mobilni telefon na kineskom tržištu. 

Listu najprodavanijih mobilnih telefona sada predvodi domaći proizvođač Oppo, sa svojim mobilnim uređajem Oppo R9, koji je prodat u 17 miliona primeraka (4% tržišnog udjela). Reč je o uređaju koji sadrži 5,5-inčni AMOLED ekran, MediaTek-ov Helio P10 čip, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. 

Apple se nalazi na drugom mestu sa svojim iPhone 6s uređajem s 12 miliona prodantih primeraka. Tokom 2016. godine domaći kineski proizvođači pametnih telefona, Oppo, Vivo i Huawei zabeležili su rast isporuka od 109, 78 odnosno 21%. S druge strane, Apple i kineska kompanija Xiaomi zabeležili su pad isporuka od 21 odnosno 22%. 

U Counterpoint Research-u kao razlog pada popularnosti Apple-ovih uređaja ističu trenutne tehnološke trendove kao što su OLED ekrani, brzo punjenje uređaja, baterije s velikim kapacitetom, dvostruke kamere, dakle, sve funkcije koje iPhone 6s nema. 

Noviji iPhone 7 Plus ima bateriju većeg kapaciteta i dvostruku zadnju kameru, ali ima cenu koja za sada nije pristupačna tamošnjim kupcima. Takođe, tu je i rast zastupljenosti pametnih telefona iz srednjeg segmenta, koji beleže sve veći tržišni udeo.

Izvor: itvesti

Article source: http://www.kupimobilni.com/detaljno.php?id=5204&kat=Vest