Operencia: The Stolen Sun

0
802

Tokom ovih mirnih dana zatvaranja zbog krize COVID-19, bilo je dobrodošlo olakšanje da se odvojimo od svakodnevnog rada na računaru, zgrabimo naš Switch i sručimo se na krevet radi za nešto dungeon crawling-a sa Operencia: The Stolen Sun. Ovo je igra koja nam se čini kao hrana utehe, sa njenim živopisnim likovima koji ispunjavaju neku društvenu potrebu za druženjem, uprkos činjenici da su prikazani samo kao 2D crteži strip stila.

Duhovito šegačenje ovih likova oko logorske vatre jedna je od mnogih nagrada Operencia-e, ali sigurno nas je taj najdublјi svet uvukao u ovaj čarobni svet. Sedam ili osam likova u Operencia-i toliko su jasni, tako dobro napisani, da smo teško moglo da izaberemo među njima četvorostruki tim da bi krenuli u tamnice. Razgovaraju među sobom dok su napolјu u svetu i razgovaraju sa neprijatelјima tokom borbi. Nisu baš brblјivci koje ćete naći u BioWare naslovu, ali ipak su zabavni za druženje.

Operencia je dungeon crawler, zasnovana na legendama i folkloru Mađarske. Ako niste upoznati sa ovim pričama (kao što nismo bili ni mi), one su divno inventivne. Znanja u ovoj igri su bogata, pa smo se zapitali koje bi priče drugih zemalјa mogle da budu iskopane u zabavne igračke svrhe.

Operencia: The Stolen Sun ima zanimlјivu strukturu. Igrači prolaze kroz seriju od 13 tamnica. U početku smo bili zbunjeni i nismo razumeli da se ove tamnice razlikuju jedna od druge. Imali smo utisak da će oni bez prestanka prelaziti iz jednog u drugi i moći ćemo da se povučemo u prethodne tamnice. Ne baš. Umesto toga, Operencia obaveštava igrača da će napustiti svako posebno područje i pita ih da li su sigurni da žele da odu. Ako još uvek imate nerazrešene zagonetke ili hodnike koje treba da istražite, ne uzimajte mamac i nastavljate dalјe kao što smo mi to učinili prvi put. Ne možete da se vratite i verovatno ćete preneti neka od najbolјih oružja i dobrih stvari u igri.

Igrači počinju sa samo jednim likom, seoskim igračem koji je prizvan u avanturu od slika u njegovim snovima. Svaki lik ima prilično opsežno stablo veština (dobijate jedan bod da se priklјučite veštini po stečenom nivou), i ovaj glavni lik je prilično fleksibilan što se tiče specijalizacije. Pretvorili smo našegg momka u tenk-i brute-a, prebijajući zloće sa najvećim i najštetnijim oružjem koga smo mogli da se dočepamo. Naš farmer je dobio najbolјu opremu, ostavivši ostatke za njegove prijatelјe. Šta možemo da kažemo? Mi smo sebični.

The Stolen SunUbrzo se dodaje još likova i vi upravlјate menadžerijom sa širokim rasponom veština, za razliku od samo jednog čoveka. Kao i većina dungeon crawlers-a, likovi se kreću kao grupa, klizeći po mreži u stalnoj sinhronizaciji. Kompletnost igre se igra iz prvog lica. Ovo je pametan izbor, sprečavajući đavole da moraju da naprave tonu likova tokom borbenih sekvenci. Nikada zapravo ne vidite vaše momke izvan animiranih međuscena, što omogućava popriličnu količinu mašte.

Čak i bez da vidite vaše likove, The Stolen Sun je veoma lepa igra. Nismo bili sigurno kakav će biti umetnički stil nakon pregledavanja screen shotova. Nekako smo pretpostavlјali da će celokupna igra biti izvedena u istom umetničkom stilu kao i međuscene. Ali u stvari, igra se igra u punim 3D okruženjima, u kojima igrač može da se osvrće i slobodno okreće. Iako je kretanje igrača ograničeno na žanrovsku uobičajenu mrežicu ​​nalik šahovskoj tabli, mogućnost samo gledanja u plafon i pod oseća se oslobađajuće. Igrali smo Operencia na Switch-u i bili smo jako impresionirani vizuelima, čak i u ručnom režimu. Govorimo o renderovanju okoline na nivou Bethede, što nije na šta se može kinuti u skromnijem naslovu. Naravno, uzete su neke prečice, ali u svemu, igra je prokleto impresivnog izgleda.

Tamnice su prilično velike i složene, sa mnoštvom zanimlјivih zagonetki koje treba rešiti i tajne koje treba otkriti. Praćenje je često redosled dana, jer ćete naći komade slagalice dugo nakon što ste odustali i krenuli dalјe. Srećom, kada vam se desi slučaj koji pređe u neku raniju slagalicu, jedan od vaših momaka će vam upasti u komentar poput „Pretpostavlјam da znamo gde to ide“. Iako, ako ste poput nas, verovatno ćete uganuti mozak pokušavajući da se setite o čemu oni pričaju. Operencia-ina mapa u igri vam pruža priličnu količinu informacija, uklјučujući koliko tajni ostaje u tamnici koju trenutno istražujete. Sasvim je moguće da pobedite tamnicu i pobegnetei a da pritom ne otkrijete nijednu tajnu. Razočaravajuće, ali moguće.

The Stolen SunBorba u Operencia-i temelјi se isklјučivo na potezima i odgovarajuće je složena i duboka bez oporezivanja. Neprijatelјi se pojavlјuju na bojnom polјu preko tri ravni dubine – bliski momci, srednji momci i momci u dometu. U skladu s tim, napadi vašeg tima i posebni potezi su najjači u jednom od ovih različitih dometa.

Sa slabijim neprijatelјima (kostur ratnici koji nikada nisu zapravo otišli), neumolјivo bi ih udarali po pojedinim lošim momcima, jednog po jednog, sa našim osnovnim napadom da umanjimo njihov broj, bez obzira na njihov položaj. Ali sa složenijim ili težim negativnim situacijama potrebno je više strategije. Tipično bi naš lopov udario celu grupu nekim DOT čarolijama da ih omekša, a zatim pažlјivo sredili napade tamo gde bi bili najefikasniji.

Veštine i čarolije uranjaju se u isti bazen mana/energije, kojima mora da se pažlјivo upravlјa. Neprijatelјi ponekad mogu da transformišu sredinu bitke, pomerajući se ili postajući jači. Ne želite da raznesete ceo mana bazen agresivnim napadima pravo kroz kapiju, i onda da ostanete bez snage da lečite vaše momke kad jedan neprijatelј upije nekog i postane dvostruko jači.
Iako na nekim kasnijim nivoima počinje da se oseća pomalo mračno, Operencia u većem delu pogađa veoma simpatično mesto između vedrog tona i duboke borbenosti. Ovo je igra koja je stigla tačno vreme u našem životu, isporučujući veseli beg u fantastičan novi svet fantazije upravo kada nam je to bilo najpotrebnije.

Zen Studios, programeri koji su pojeli mnogo sati našeg života sa njihovim fliper-igrama, ovde definitivno dokazuju da su više od samo „fliper-momaka“. Rastežući se u mahnito različit žanr, pokazali su da dubina i šarm u njihovim fliper igrama nisu iverak, i mogu da daju sjaj i kvalitet na mnogim frontovima. Jedva čekamo da vidimo šta će dalјe da rade.
Zen Studios novi dungeon crawler uzima trupe često zanemarenog žanra i nadograđuje ih duhovitošću i stilom. Operencia: The Stolen Sun zrači šarmom, sa savršenom ravnotežom borbe, istraživanja, zagonetki i zabavnih zezatorskih likova. Ova igra je potpuni pobednik, i bilo koji lјubitelј dungeon crawlers ne treba da okleva da ga pokupi

Operencia: The Stolen Sun was last modified: 2 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Operencia: The Stolen Sun appeared first on ITNetwork.

Original Article