Onirike

0
89

Snovi su čudni. Svake noći kad zatvorite oči uđete u filmski svet; koji nije ni po čemu sličan. Možete da budete heroj u vašoj avanturi, sa akcijom i odvažnošću. Možete da se nađete u čudnom, nadrealnom horor predelu gde ništa nema smisla i sve što želite je da se brzo probudite. O tim snovima treba razgovarati; sa volјenim osobama, prijatelјima, terapeutima … sve kako bi pokušali da ih razumemo. Ali šta je sa snovima u nama koji čekaju da izađu, ali se nikada ne ostvare? Onirike ovo koristi kao njegovu premisu, vodeći nas do mesta košmara i mašte. Uronimo sa širom otvorenim očima.

Onirike je akciono-avanturistička platforma iz trećeg lica postavljena u svetu u kojem bi Tim Burton-u bilo drago da postavi kuću. Igrate ulogu Prieto-a koji nalazi sebe u lutanju čudnim cirkusom. Niste sigurni u vašu svrhu u svetu i krenuli ste u čudnu i uvrnutu avanturu koja se oseća kao Grimm-ova bajka; pojačano do jedanaest. Priču priča tinejdžer i iako je dobro napisana, teško ju je pratiti. Srećom, izgleda da to nije previše važno. I likovi koje sretnete tokom puta su neobični i čudni – u prvih deset minuta naletite na lutkara kojim upravlјa vlastita lutka, čudno stvorenje nalik na mrlјu koje sakuplјa predmete i vratar koji se ukočio uplašen od svega . Kako se avantura nastavlјa, priča počinje da se odvija poput uvrnute vožnje niz nečiju ludu maštu. Veoma je dobar i savršeno funkcioniše.

OnirikeOnirike se oseća kao avantura u otvorenom svetu pomešana sa nekim elementima platforme i istraživanja. Ne morate da vodite nikakvu borbu, ali to ne znači da stvorenja ne žele da vas ubiju. Daleko od toga. Postoje svakakvi veliki i zastrašujući neprijatelјi koji žele da vas uhvate.

OnirikeKako igra funkcioniše je da postoji sedam delova klјuča koje trebate da pronađete; razasute preko sedam oblasti otvorenog sveta, sa njihovim nizom izazova i cilјeva. Vi porećete vašeg malog lika, možete da skočite na platforme, povremeno izvodeći posebne pokrete poput munje. Postoje i područja za sačuvavanje statusa pre svake zone otvorenog sveta, ostavlјajući vam da se preselite u neku vrstu nebeskog sveta. Letite i skačete unaokolo da sakupite spore za cvet i imate malo vremensko ograničenje da zgrabite što više. Ove spore su vitalne.

OnirikeVidite, dok se krećete po svetu, Prieto počinje da se uspavljuje; ikona koja pokazuje oko koje će se na kraju zatvoriti. Ako se to dogodi, Prieto će na kratko postati nevidlјiv, a zatim se potpuno razići, ostavlјajući vam da ponovo započnete od tačke sačuvanog statusa. Da biste sprečili da Prieto postane nevidlјiv, morate sakuplјene spore da posadite u zemlјu, a zatim apsorbujete cveće koje cveta sa njih kako biste poništili brojač umora. To je sve lepo, ali ipak će biti vremena kada treba da iskoristite tu nevidlјivost da biste prošli određena stvorenja. To postaje pametno uravnoteženje koje donosi element strategije.

Igranje u Onirike-u je veoma jedinstveno i tako pametnog koncepta. Ideja da mora da se nastavi sa sadnjom cveća je pametna, a iako je postavlјanje platforme dobro, nije savršeno. U opsegu je zagonetki i zadataka koje treba dovršiti u ovom čudnom svetu snova odakle i dolazi pravo uživanje – to je nešto sa čime smo voleli da se igramo i nikada se nismo umarali.

Vizuelno i kao što je pomenuto, Onirike o tome ima jak ton Tim Burton-a, posebno neke vibracije iz Nightmare Before Christmas. Sami likovi imaju zaista zanimlјiv izgled koji podseća na animaciju od stop-motion gline; vrlo je jedinstveno i očigledno da je u njega uloženo mnogo brige i kreativnosti. Isto bi moglo da se kaže i za svetove u kojima se nalazite – oni nemaju smisla, ali su puni nadrealnosti snova koja savršeno funkcioniše u stvorenom svetu. Boje se ponekad osećaju ružno, ali ništa previše dosadno da bi ikada poništilo uživanje u mestu.

Soundtrack je takođe dobar, savršeno se uklapa u raspoloženje. Klјučni posao ovde je ipak glasovna gluma. Jedan pripovedač koji objašnjava priču i pokriva sve glasove je odlično urađen; to je sjajno izvođenje i osećate se kao da ste u sigurnim rukama.

Onirike je jedinstvena akcijska platforming avantura sa odličnom premisom i čudno divnom pričom. Platformiranje nije uvek najbolјe i to što mora se sadi cveće da bi se postigao napredak, u početku je teško uhvatiti se u koštac sa time, ali zagonetke su inventivne, a dizajn sveta je odličan.

Za:

  • Neobična i jedinstvena premisa
  • Neke sjajne zagonetke i avanture
  • Sjajan komad glasovne glume

Protiv:

  • Mehanika sadnje cveća može da bude dosadna
  • Platformiranje se povremeno oseća isklјučeno

Onirike was last modified: 2 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Onirike appeared first on ITNetwork.

Original Article