Old World

0
625

4x strateške igre oduvek su imale reputaciju gustih i složenih, u nadležnosti gejmera sa pametnim pantalonama i puno vremena na raspolaganju, sa naklonjenošću tajnovitim pravilima i tolerancijom na nezgodne interfejse. Hiperbola, svakako, ali ima istine u klišeu, zbog čega je serija Civilization igara stalno gurala njenu mehaniku i grafiku sve bliže popularnosti.

Dolazeći iz uma Soren Johnson-a, ko-kreatora Civ IV, Old World je strateška igra sa daleko užim dometom od poslednjih Civilization igara i uvodi dosta novih ideja u relativno konzervativan žanr.

Old World se ne bavi vođenjem civilizacije od kamenih oruđa do galaktičkog istraživanja. Umesto toga, njegov mikroskop usmerava na nekoliko stotina godina evropskog gvozdenog doba, vreme kada su brojne važne kulture bile na vrhuncu njihovog uticaja i moći. Budući da Old World ima važni mehaniku porodične dinastije, igrači počinju sa legendarnim vođama iz Asirije, Babilonije, Kartagine, Egipta, Grčke, Persije ili Rima, od kojih svaki prirodno daje specifičan jedinstveni podsticaj vojnoj ili polјoprivrednoj tehnologiji, učenju, kulturi, religiji, diplomatiji, ali i svaki od njih na ovaj ili onaj način nedostaje. Budući da su u potpunosti evrocentrični, igrači koji traže azijsku ili keltsku civilizaciju biće razočarani, mada zasigurno mogu da ih vide kasnije.

Old WorldIgrači upoznati sa igrama kao što je Civilization sigurno će prepoznati da je jezgro Old World-a uveliko deo te tradicije, uklјučujući mapu zasnovanu na pločicama sa zamaglјenom ratnom maglom i načinom na koji su predstavlјene jedinice, razvijaju se tehnologije ili osnivaju gradovi i rastu. Old World se bavi izgradnjom kulture, uticaja i geografskog dosega kroz razvoj tehnologije, vojne sile i diplomatije, pri čemu je konačna pobeda vezana za najveći broj bodova nakon postavlјenog broja od 200 poteza ili ispunjenja „ambicija“. Na vrhu tradicionalne 4x osnove nalaze se brojne mehanike usredsređene na evoluirajuću porodicu i odnose vladara civilizacije i njegovog ili njenog supružnika i potomstva, što bi fanovima Crusader Kings franšize moglo da se učini poznatim. Ova meta-igra se uglavnom igra kroz niz iskačućih prozora i priča koji uklјučuju donošenje odluka i odluka o međulјudskim zbivanjima između jedne i druge kulture, ali posledice se uvlače i u sloj strategije utičući na ocenu legitimnosti, što zauzvrat diktira koliko naloga po potezu je dostupno.

Old WorldMehanika novih narudžbi jedan je od najznačajnijih odstupanja Old World-a od Civilization templejta. Naređenja, koja su vezana za Legitimacy, su akcije po potezu koje nisu zabranjene na način na koji bi to igrači očekivali, već se umesto toga mogu da ih koriste vrlo fleksibilno za pomeranje jedinica više puta, na primer, ili se u potpunosti fokusiraju na vojne akcije na račun svega ostalog. Osim što narušava osećaj da svaki potez ima isti ritam kao i svaki drugi, ona dodaje i intrigantan sloj strategije u razvoju. Old World takođe uklјučuje niz posebnih narativnih događaja koji često imaju značajan uticaj na igru. Posebni događaji uklјučuju sve, od spoticanja preko nove, neotkrivene tehnologije do neočekivane bolesti ili povrede vladara. Sa hilјadama potencijalnih posebnih događaja, igrači verovatno nikada neće videti da se igre dva puta igraju na potpuno isti način.

Old WorldOld World je očigledno proizvod pametnih lјudi sa velikim iskustvom u žanru, ali izgleda da su zaboravili da neće svi doći na igru upućeni u 4x strateške igre, jer igra radi apsolutno užasan posao dobrodošlice novopridošlim igračima. Iako ima mnogo alata, nema namenskih tutorskih misija, a korisnički interfejs je gust, pretrpan, ispunjen žargonom i pretpostavlјa da igrač ima strplјenja i volјe da istraži kako i zašto mnoge mehanike. Ukratko, to je zastrašujuće na način na koji su se programeri povukli iz poslednjih 4X igara. Osim neorganizovanog korisničkog interfejsa, prigušena paleta boja igre dodaje osećaj prašnjave odvojenosti, iako portreti likova dodaju malo boje i ličnosti. Muzička partitura Christopher Tin-a je nesumnjivo odlična, a postoji čak i mehanika koji je otvara više tokom igre. Old World takođe odlikuje mogućnosti za skoro svaki aspekt igre. I igra za jednog igrača i za više igrača vrlo su prilagodlјive i postoji odličan i jednostavan način za korištenje editora mapa, koji je uvek dobrodošao.

Old World jasno pokazuje njegovo poreklo, dolazi od malog tima programera blisko povezanih sa 4x strateškim igrama. Dodaje nekoliko novih mehanika ustalјenom žanru, od kojih su neke očigledno brilјantne, a druge manje značajne. Old World uspeva da pokloni fanovima žanra jasnu alternativu njihovim omilјenim igrama, ali izgleda da nema brige o dočeku neupućenih, zahvalјujući nemarnom interfejsu, nedostatku strpljivih tutorijala i fokusu na prilično uski deo istorije i kulture. U osnovi, Old World poštuje tradiciju i nežno je gura napred.

Dobro:

  • Inovacije u tradiciji na nekoliko načina
  • Duboko i fleksibilno igranje
  • Angažujuće mehanike
  • Odlična muzika

Loše:

  • Nema pravog tutorijala
  • Može da bude zastrašujuća
  • Sivi, pomalo zastareli vizuelni prikazi
  • Uski istorijski fokus

Old World was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Old World appeared first on ITNetwork.

Original Article