Oklopljena podmornica pod vodom ide 50 km na sat

0
52

Kada bi Darth Vader odlučio zaroniti u dubine oceana podmornicom, definitivno bi izabrao plovilo pod nazivom Kronos koje je razvila tvrtka Highland Systems, osnovana od tima ukrajinskih inženjera.

Ovo plovilo inspirirano najvećom vrstom raže, mantom, zamišljeno je za prijevoz 11 putnika, oklopljeno kako bi izdržalo pritisak na velikim dubinama, a brzinu do 50 km/h pod vodom, trebao bi mu pružiti pogon od čak 1.200 konjskih snaga.

Ukrajinci koji su osnovali tvrtku, sada posluju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Velikoj Britaniji, a za Kronos su se ozbiljni zainteresirali upravo Arapi, koji financiraju gradnju koja je navodno već u tijeku, nakon što je na izložbi IREX defense expo u Abu Dhabiju predstavljen prvi prototip.

Kronos je dizajniran za kombinaciju komercijalnih, vojnih i spasilačkih namjena, što znači da bi ga mogli koristiti turisti, istraživači, spasitelji i vojne pomorske jedinice.

Dug nešto više od 9 m, Kronos će težiti oko 10.000 kg. Njegova debela krila sklopit će se prema gore, omogućujući vam da ga vučete na auto-prikolici.

Hibridni pogon spaja dizelski generator s električnim motorom od 1.200 konjskih snaga i 2.400 Nm okretnim momentom koji pokreće vodeni pogonski sustav. Može zaroniti na radnu dubinu od 100 m ili maksimalnu kritičnu dubinu od 250 m.

Highland kaže da će ploviti 80 km/h na površini vode, ili 50 km/h pod vodom, što je doista fantastično brzo za jednu podmornicu. U sebi ima dovoljno veliku bateriju za 36 sati vožnje, a možete pokrenuti dizelski generator da biste dodali dodatnih 18 sati, povećavajući ukupni domet do vrlo impresivnih 54 sata autonomije. Postoji prilagodljiva rasvjeta, automatizirani sustav za održavanje života i klima uređaj, a sheme također pokazuju mjesta na kojima bi se mogla smjestiti torpeda.

Mislimo da bi Ukrajincima Kronos jako dobro došao u ovo doba.

Original Article