Održani Dani tehnologije u AI centru u Lipiku

0
81

Tijekom pet dana, sudionici su se mogli educirati o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft Founders HUBu i Azure Cognitive Services te tijekom hackathona primijeniti nova znanja koristeći Azure alate prilikom osmišljavanja rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca.

Sve je završilo u petak 6. svibnja kada je održan središnji događaj na kojem su predstavljeni najbolji projekti 2. generacije studenata AI centra Lipik, dodijeljene su nagrade najboljim timovima hackathona i održan je panel pod nazivom „Budućnost umjetne inteligencije u hrvatskoj“

PROMO ČLANAK

Ovaj događaj hibridnog tipa održan je uživo u Lipiku, ali i virtualno – putem Microsoftove platforme Teams. Prva dva dana bila su posvećena predavanjima i edukacijama koje su održali stručnjaci iz Microsofta. Igor Pavleković tijekom svog predavanja bavio se pitanjem zaštite rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, ali i podataka koji se koriste u takvim rješenjima. O pitanjima sigurnosti podataka i kibernetičke sigurnosti govorio je kroz prizmu Microsoft Responsible AI smjernice.

Posljednja dva dana „Dana tehnologije“ bila su rezervirana za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Sudjelovalo je 5 timova, a programeri AI Centra u Lipiku iskušali su i utvrdili svoje novostečeno znanje rada s alatima koje pruža Azure. Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je tim u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović. Svim natjecateljima dodijeljeni su i voucheri za polaganje prestižnih Microsoft Learn certifikata.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada najboljim timovima na hackathonu, prezentirani su i najbolji projekti 2. generacije polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije. Tako su Darko Jurić i David Vorel predstavili projekt Autonomnog grada i autonomne vožnje, a izuzetno zanimljiv projekt je bio i onaj kojeg su prezentirali Ivana Radošević i Tomislav Novosel, a radi se o projektu robotske ruke upravljane umjetnom inteligencijom.

Za kraj, Ivan Duspara je predstavito projekt kojim je objasnio kako koristiti umjetnu inteligenciju u rehabilitaciji. Osim predavanja i hackathona, sudionici su mogli usvojiti nova znanja i kroz panel o umjetnoj inteligenciji, odnosno budućnosti umjetne inteligencije u Lipiku i Hrvatskoj.

Panelisti su bili Tatjana Skoko, direktorica Microsofta za Hrvatsku, Ivan Šabić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a, Mario Čelan, utemeljitelj gaming inkubatora PISMO Novska, Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik te Martina Silov, voditeljica projekata u CroAi – Hrvatskoj udruzi za umjetnu inteligenciju koja je i moderirala ovaj panel.

Događaju su nazočili brojni uvaženi gosti, uključujući Ferdinanda Trohu, dožupana Požeško-slavonske županije, Gordanu Horvat, izaslanicu gradonačelnika Grada Lipika te predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminku Antunović.

Original Article