Odabrane kompanije za razvoj Mjesečevog landera

0
165

Artemis misija povratka čovjeka na Mjesec 2024. godine ulazi u novu fazu razvoja, pa je NASA objavila kako je odabrala 5 američkih kompanija kojima je dodijelila ukupnih 145 milijuna dolara za razvoj koncepata tehnologija za potrebe mjesečevog landera s ljudskom posadom u okviru projekta NextSTEP N: Sustainable Human Landing System Studies and Risk Reduction.

Kompanije koje će predstaviti svoje koncepte unutar sljedećih 15 mjeseci su Blue Origin koji dobiva 25,6 milijuna dolara, Dynetics (40,8 milijuna), Lockheed Martin (35,2 milijuna, Northrop Grumman (34,8 milijuna i SpaceX koji je nagrađen sa "samo" 9,4 milijuna dolara.

"Uspostavljanje dugotrajne ljudske prisutnosti na Mjesecu kroz ponavljajuće usluge korištenjem lunarnih landera glavni je cilj Artemisa", rekla je Kathy Lueders, pridružena administratorica NASA-e u Human Exploration and Operations odjelu u Washingtonu. "Ovaj kritični korak postavlja temelje za američko vodstvo u istraživanju Mjeseca i učenju o životu i radu u dubokom svemiru za buduće misije u Sunčevom sustavu."

Odabrane tvrtke razvijat će koncepte projektiranja landera, evaluirati performanse, dizajn, građevinske standarde, sučelja, sigurnost i brigu oko zdravlje posade. Tvrtke će također umanjiti rizike slijetanja na Mjesec provođenjem testova kritičnih komponenti i unaprjeđenjem ključnih tehnologija.

Kako nam se čini, NASA pomalo zaostaje s timelineom Artemis misije pa misli da će joj partneri pomoći kako bi 2024. doista mogla spustiti ljude na Mjesec. Vidjet ćemo što donosi budućnost.

Da vas podsjetimo, SpaceX je dobio ugovor od NASA-e za HLS (Human Landing System) lander u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara, što je izazvalo velike proteste Jeffa Bezosa.

Uključivanjem drugih tvrtki u razvoj ili bolje rečeno poboljšanje sustava za slijetanje na Mjesec SpaceX neće izgubiti ugovor (i lovu) za svoj lander, jer se NextSTEP N odnosi na dodatne elemente Artemis misije, no ovo će možda malo smiriti Bezosa koji se već počeo pripremati za sudsku tužbu protiv NASA-e.

Original Article