Od nestašice do izobilja – tržište bi 2023. godine moglo biti preplavljeno čipovima

0
216

Ne samo zbog pandemije i kriptovaluta, živimo u periodu nestašice grafičkih kartica i konzola, uzrokovane nestašicom raznih čipova potrebnih za izradu istih.

Stanje još uvek nije blizu oporavka, a neke prognoze govore da će se situacija poboljšati tek oko 2023. godine. Međutim, kroz 2 godine ne samo da se očekuje bolja situacija, već i preplavljenost tržišta. Prema istraživanju analitičke firme IDC, normalizacija stanja sa poluprovodnicima očekuje se sredinom 2022. godine sa potencijalom prevelike proizvodnje u 2023. godini zbog povećanja kapaciteta u fabrikama.

Na povećanju kapaciteta se radi već sada, ali će se ti benefiti videti tek kroz duži period. Što se tiče ove godine, nestašica se nastavlja, jer su brojni proizvođači poluprovodnike i čipove koje skidaju sa proizvodnih linija već unapred rezervisali.

Gejmeri se nadaju da će stanje postati bolje u skorije vreme, pošto nestašica grafičkih kartica dosta otežava igrački život. Grafički zahtevi u igrama rastu, a grafičkih kartica ili nema ili im je cena previsoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Email Address *

The post Od nestašice do izobilja – tržište bi 2023. godine moglo biti preplavljeno čipovima appeared first on PLAY!.

Original Article