Observer: System Redux

0
524

Usred panične borbe da se sistemi nove generacije izvedu na vrata, određeni svetski događaji su odložili i izdanja hardvera i igri. Iako nedostatak hardvera počinje da hvata potražnju, nedostatak softvera je doživeo veći priliv nečega sa čime se susreće svaka nova generacija sistema, ali u sve većoj meri: remasterizovani hitovi iz prethodne generacije! Enter Observer: System Redux, igra koja je lako izabrana i prepakovana za novu generaciju kojoj su očajnički potrebni naslovi da bi u potpunosti iskoristila njen hardver. Iako Observer ne donosi potpunu upotrebu PS5 hardvera na stolu, ipak je to solidna igra koja može da vam da dobar razlog da provedete neko vreme na vašem novom sjajnom sistemu.

Početak sa „u znak sećanja“ na legendarnog Rutger Hauer-a, Observer: System Redux vas upoznaje sa glavnim likom na tužan, ali dirlјiv način. Hauer glumi glavnog detektiva u ovoj mračnoj, cyberpunk misteriji i slikom i glasom. Detektiv Daniel Lazarski je Observer, detektiv koji koristi uređaj poznat kao Dream Eater za ispitivanje ulazeći u umove lјudi i lutajući kroz njihova sećanja radi informacija. Na početku igre kontaktirao ga je njegov dugo otuđeni sin i „slučajno“ je poslat da istraži ubistvo – nestala žrtva je sin s kojim nije razgovarao godinama.

System ReduxGde Observer: System Redux najbolјe funkcioniše je u apsolutno zastrašujućim nizovima snova kada hakujemo implante i ulazimo u lјudske umove. Kao u snu, sećanja i istina skriveni su iza nekih apsolutno besmislenih slika, a prizor iz snova najčešće je pun strahota kroz koje morate da prođete, sastavlјajući istinu za sebe koliko i Lazarski. Šta je stvarnost, a šta sećanje postaje neumolјivo isprepleteno i dopiranje do dna misterije postaje lekcija u održavanju vašeg razuma. Ne govorimo ni o tome da je skok zastrašujući. Ono po čemu se igra ističe kod nas je to što ste nenaoružani, koristeći vaše detektivske sposobnosti i implante da sortirate mesta zločina i dokaze dok ste potpuno na milosti i nemilosti ubice i čudovišta u glavama lјudi. Sve od proganjajućeg vizuelnog sadržaja, brzo promenlјivog okruženja i neke izuzetne upotrebe zvuka bilo je duboko zastrašujuće. U drugim igrama panično bi pucali, nadajući se da će nas zaštititi naše oružje od nadolazećih strahota. U ovom slučaju, jedina zaštita se nastavlјa, pa verujte nam kada vam kažemo da nam se instinkt borbe ili bežanja pokrenuo više puta, a borba da ostanemo usredsređeni dok nam je celo telo bilo naježeno bio je zadatak i sam po sebi.

System ReduxPravo pitanje je, naravno, da li vam zaista treba igra za četvorogodišnjaka na vašem blistavom novom sistemu? Taj odgovor je malo komplikovaniji od toga da li Observer: System Redux i dalјe važi kao kvalitetna igra. Vizuelno, nadogradnja maksimalno koristi hardver. Prlјava, trošna zgrada ove cyberpunk distopije vrlo je detalјna i izgleda divno. Neon i senka daju dubinu okolini, dok ukupna zelena nijansa računarskih ekrana pomaže u poigravanju sa konceptom stvarnosti. Međutim, nadogradnja ima plafon jer je to više port nego bilo šta, pa ne očekujte još te teksture na nivou PS5.

System ReduxPostoje i neki nenamerni problemi sa zvukom. Iako se većina stvaranja atmosfere u igri odvija sa zvukom, uvodni video zapis ne može da se reprodukuje jer zvuk štuca tokom čitavog procesa, a nekoliko NPC-ovih dijaloga samo zaustavlјa razgovor. Većina njih ima stanare pred vratima, pa lako mogu da se preske, ali pošto nekoliko trofeja zavisi od razgovora sa navedenim stanarima, to je bilo pomalo gnjavaža. Nije naš stil da budemo nervozni, ali smo propustili tri trofeja jer potraga nije mogla da se završi. Jedan jednostavno nije mogao da se završi na našem jelovniku uprkos završenom zadatku, dok nam druga dva nisu dozvolila da obavim poslednji korak misije. Zašto je ovo škaklјivo zato što je 1) naša prinuda prošla kroz krov ne mogavši da dobijemo ove trofeje, ali uglavnom zato što 2) su očigledno predstavlјali problem u svakoj verziji jer su teme na internetu citirale različite sisteme na kojima mogu da se igraju. Dakle, ove greške nisu rešene u 4 godine, pa nas je to malo razbesnelo.

Imajte na umu da smo igrali PS5 verziju koja ima kasniji datum objavlјivanja od datuma za PC/Series X, a takođe smo dobili i spisak dana kada će biti patch-evi (radi jasnoće, nijedno od gore navedenih pitanja nije bilo na listi). Ali problemi se očigledno rešavaju, pa će možda i kada dođe datum objavlјivanja, i oni biti rešeni. Nažalost, ne bavimo se možda poslom, pa iako Observer: System Redux odlično koristi hardver, i dalјe ima neke stvari za popravke.

Sve u svemu, kada jednom igrate kroz Observer: System Redux, na kraju ćete imati sveukupno prijatno iskustvo. Zaista je zastrašujuće, istraga je detalјna, ima dosta sporednih zadataka i sjajna mini igra razbacana po celoj mapi kako biste mogli da radite. Da, ima nekih grešaka koje su ometale kompletiranje u nama i nekih grešaka na portu koje treba još razraditi i, iskreno govoreći, razrešenje misterije je komplikovanije od njenog rešavanja. Međutim, i dalјe je zabavno igrati i lako je izgubiti se tražeći nekoliko sati kroz zgradu, činjenica koje su druge igre izgleda zaboravile je važna.

Da li vredi ili ne za vaš novi sistem, verovatno zavisi od toga da li ste je igrali ili niste. Dodaci glavnoj igri uklјučuju dodatno vreme igranja, a grafičke nadogradnje čine ga lakšim iskustvom u trčanju, ali ne znamo da li je vredno potpuno nove kupovine igre. Međutim, ako još niste igrali Observer: System Redux, ova nova verzija je SAVRŠEN način da uprlјate ruke u ovoj cyberpunk misteriji ubistva.

Dobro:

  • Napeto, sablasno i atmosfersko
  • Čisto istraživački
  • Sjajni vizuelni sadržaji i ubedlјiva priča

Loše:

  • Klјučne stavke koje možete lako da propustite
  • Greške Early access nivoa
  • Objašnjenje je gotovo više zbunjujuće od same misterije

Observer: System Redux was last modified: 19 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Observer: System Redux appeared first on ITNetwork.

Original Article