Nvidia zauzima 88% tržišnog udela GPU-a, čime je Intelov uticaj sveden na minimum

0
46
nvidia-zauzima-88%-trzisnog-udela-gpu-a,-cime-je-intelov-uticaj-sveden-na-minimum

Nije tajna da Nvidia u poslednje vreme ide napred velikom brzinom.

Uz AI hardver koji se prodaje kao alva, Nvidia je zauzela toliki deo tržišta da je Intel ispao iz grafikona. Otkako je kompanija savršeno uhvatila AI talas na početku, Nvidia je postala kralj AI hardvera, do te mere da se druge kompanije udružuju samo da bi je srušile. Sada su stigli izveštaji o tome koliko Nvidia zapravo dominira GPU tržištem, i kako se moglo očekivati, Team Green je na vrhu. Međutim, možda ne znate koliko je Nvidia sada dominantna.

Prema izveštaju Jon Peddie Research-a, Nvidia je imala izuzetan početak 2024. godine. Samo u jednom kvartalu, gigant GPU-a uspeo je da poveća tržišni udeo za 8%, postavljajući ga na ukupno 88%. Ovaj skok je oduzeo 7% udela AMD-u, spuštajući ga na ukupno 19%. A ako se pitate gde je otišao taj dodatni 1%, došao je iz celokupnog Intelovog tržišnog udela, spuštajući ga na 0%.

PCPress.rs Image

AI obuka izaziva fluktuacije u trendovima kupovine GPU-ova

Dr. Jon Peddie, predsednik Jon Peddie Research-a, spominje kako tržište GPU-ova zapravo nije izgledalo “normalno” još od recesije 2007. godine. Od tada, sve od kripto buma do COVID-a poremetilo je uobičajene obrasce. Obično, prvi kvartal godine pokazuje blagi pad u prodaji GPU-ova, ali zbog uticaja AI-a, čini se da je taj prethodni standard možda zauvek nestao:

Stoga bi se očekivalo da Q2’24, tradicionalni kvartal, takođe bude slabiji. Ali, svi proizvođači predviđaju rast kvartala, uglavnom vođen sistemima za AI obuku u hiperskalerima. Dok AI trenere koriste GPU, potražnja za njima može ukrasti delove od gaming segmenta. Dakle, za Q2 očekujemo ravne do niske rezultate za gaming AIB i još jedno povećanje u isporukama GPU-ova za AI trenere. Nova normala je da nema normalnosti.

Uz Nvidijin čvrst stisak na AI tržištu, može se očekivati da će još dugo imati veliki tržišni udeo. Međutim, sa drugim kompanijama koje se udružuju da bi je srušile, ostaje pitanje da li Nvidia može zadržati svoje mesto na tronu GPU industrije?

Izvor: Xda-developers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.