Nvidia u snažnoj konkurenciji sa Huaweiom u trci za najboljim AI čipovima

0
102
nvidia-u-snaznoj-konkurenciji-sa-huaweiom-u-trci-za-najboljim-ai-cipovima

Huawei Technologies Co. je među „iznimno jakim“ konkurentima Nvidia Corp. u trci za proizvodnju najboljih AI čipova, prema izjavama izvršnog direktora američke kompanije. Huawei, Intel Corp. i rastuća grupa startup-ova koji se bave poluvodičkim tehnologijama predstavljaju ozbiljan izazov dominaciji Nvidia-e na tržištu akceleratora za veštačku inteligenciju.

Na konferenciji za novinare u Singapuru, izvršni direktor Nvidia-e, Jensen Huang, izjavio je da Huawei iz Kine postaje tehnološki šampion u proizvodnji čipova, a ove godine su se vratili u centar pažnje sa izuzetno naprednim procesorom za pametne telefone.

„Imamo mnogo konkurenata, kako u Kini tako i izvan Kine“, rekao je Huang. „Većina naših konkurenata nije zainteresovana gde se mi nalazimo. Oni žele da se takmiče sa nama gde god da idemo.“

Kako bi se takmičila na globalnom tržištu veštačke inteligencije, kompanija Nvidia mora da prati i regulative u vezi trgovine između SAD i Kine. Američka vlada je u oktobru ove godine uvećala barijere za prodaju Nvidia-inih AI čipova Kini, što dodatno otežava pristup kineskom tržištu.

Kina je do sada činila oko 20% Nvidia-ine prodaje. Huang je istakao da će kompanija nastaviti da se pridržava trgovinskih regulativa, a takođe su i u procesu prilagođavanja novim pravilima koja dolaze iz Vašingtona, kako bi obezbedili nove proizvode za kinesko tržište.

Nvidia takođe uslužuje kineske kupce preko svoje poslovnice u Singapuru, gde se nalaze neki od najvećih kineskih kompanija, kao što su ByteDance Ltd., Tencent Holdings Ltd. i Alibaba Group Holding Ltd. Prodaje u Singapuru, uključujući i prodaje kineskim kompanijama, činile su oko 15% Nvidia-inog prihoda u prethodna tri meseca.

Razvoj digitalne ekonomije u Singapuru je ključan za dalji rast zemlje, a ona ima napredne fabrike za proizvodnju čipova koje vode Globalfoundries Inc., kao i Nvidia-inog glavnog proizvođača, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Izvršni direktor Nvidia-e, Jensen Huang, koji je rođen na Tajvanu, osnovao je kompaniju devedesetih godina prošlog veka. Nakon što je Nvidia postala trilion dolara vredna kompanija, Huang je dočekan kao heroj prilikom povratka u Aziju. On je pre susreta sa premijerom Singapura bio u Tokiju, gde je razgovarao sa ministrom privrede Yasutoshi Nishimura o potencijalu Japana da razvije domaći AI ekosistem.

FAQ

Koje kompanije su konkurencija Nvidia-i u proizvodnji AI čipova?

Jedna od ozbiljnih konkurencija Nvidia-i u trci za najboljim AI čipovima je Huawei Technologies Co., kineska kompanija koja je postala tehnološki šampion u proizvodnji čipova.

Kakve su posledice trgovinskih regulativa između SAD i Kine na Nvidia-u?

Uvećanje barijera za prodaju Nvidia-inih AI čipova Kini, kao deo trgovinskih napetosti između SAD i Kine, otežavaju pristup kineskom tržištu kompaniji. Kina je do sada činila oko 20% Nvidia-ine prodaje.

Kako Nvidia prilagođava svoje poslovanje u skladu sa regulativama?

Nvidia se pridržava trgovinskih regulativa između SAD i Kine i radi na prilagođavanju novim pravilima koja dolaze iz Vašingtona kako bi obezbedili nove proizvode za kinesko tržište.

Kako Nvidia uslužuje kineske kupce?

Nvidia uslužuje kineske kupce preko svoje poslovnice u Singapuru, gde se nalaze neke od najvećih kineskih kompanija kao što su ByteDance Ltd., Tencent Holdings Ltd. i Alibaba Group Holding Ltd.

Koji faktori utiču na razvoj digitalne ekonomije u Singapuru?

Razvoj digitalne ekonomije u Singapuru je ključan za dalji rast zemlje. Singapur ima napredne fabrike za proizvodnju čipova koje vode Globalfoundries Inc., kao i Nvidia-inog glavnog proizvođača, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Read More