Nvidia skrivala podatke o prodaji kartica rudarima

0
92

Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) kaznila je Nvidiju s 5,5 milijuna dolara jer je prikrivala informacije o prodaji svojih grafičkih kartica namijenjenih gamerima rudarima kriptovaluta.

U istrazi SEC-a utvrđeno je da tijekom uzastopnih tromjesečja Nvidijine fiskalne 2018. godine tvrtka nije otkrila da je kriptorudarenje postalo značajan element rasta njezinih materijalnih prihoda od prodaje svojih grafičkih procesorskih jedinica (GPU-a) dizajniranih za igranje igara.

U dva svoja obrasca 10-Q za fiskalnu 2018. godinu, Nvidia je izvijestila o značajnom porastu prihoda unutar svog gaming biznisa. Tvrtka je, međutim, imala informacije da je ovo povećanje prodaje proizvoda namijenjenih gamingu u značajnoj mjeri potaknuto kriptorudarenjem. To nije otkrila u svojim 10-Q obrascima, kao što je trebala učiniti prema zakonu, a SEC smatra da je time stvorila obmanu jer je stvarala dojam da uspješnom poslovanju tvrtke nije značajno doprinijela prodaja grafičkih čipova kriptorudarima.

Ukratko rečeno, SEC je odlučio kazniti Nvidiju novčanom kaznom zbog toga što je svojim ulagačima prikrila koliko je grafičkih kartica prodala rudarima kriptovaluta.

Koliko je to doprinijelo nestašicama i poskupljenjima grafičkih kartica s kojima smo danas suočeni zasad još nije poznato.

Original Article