Nvidia prestigla Apple i postala druga najvrednija kompanija na svetu

0
51
nvidia-prestigla-apple-i-postala-druga-najvrednija-kompanija-na-svetu

Nvidia je dostigla rekordne visine i premašila granicu od 3 biliona dolara. Time je prestigla Apple i postala druga najvrednija kompanija na svetu.

PCPress.rs Image

Promena u Silicijumskoj dolini

Nvidia planira da izvrši “split” svojih akcija u odnosu 10:1. To znači da će svaki postojeći akcionar Nvidia-e dobiti 10 novih akcija za svaku jednu akciju koju poseduje pre “splita”. Na primer, ako neko ima 10 akcija Nvidia-e pre “splita”, nakon “splita” će imati 100 akcija.

Ovaj skok vrednosti Nvidia-e iznad Apple-a označava promenu u Silicijumskoj dolini, kojom je kompanija koju je osnovao Steve Jobs dominirala od lansiranja iPhone-a 2007. godine.

Akcije Nvidia-e su porasle za 5,2 odsto i završile dan na 1,224.40 dolara, procenjujući kompaniju na 3.012 biliona dolara. Tržišna kapitalizacija Apple-a je poslednji put iznosila 3.003 biliona nakon što su njene akcije porasle za 0.8 odsto.

Moguće je da će Nvidia preteći i Microsoft

Microsoft sa sedištem u Redmondu, Vašington, ostao je najvrednija kompanija na svetu sa 3.15 biliona dolara. Njegove akcije su porasle za 1.9 odsto.

“Nvidia trenutno zarađuje na AI, dok kompanije poput Apple-a i Meta-e troše na AI,” rekao je Jake Dollarhide, izvršni direktor u Longbow Asset Management.

“Moguće je da će Nvidia preteći i Microsoft. Mnogo je maloprodajnog novca koji se ulaže u ono što vide kao pravolinijski rast.”

Akcije Nvidia-e su porasle za 147 odsto do sada u 2024. godini, sa potražnjom za njenim vrhunskim procesorima koja daleko nadmašuje ponudu, dok Microsoft, Meta i Google-ov vlasnik Alphabet žure da izgrade svoje AI računske kapacitete i dominiraju ovom tehnologijom u nastajanju.

Nvidia je porasla za gotovo 30 odsto samo od 22. maja, kada je izdala svoju najnoviju sjajnu prognozu prihoda.

Nvidia je dodala skoro 150 milijardi dolara u tržišnoj kapitalizaciji. To je više od cele vrednosti AT&T (T.N).

CEO Nvidia-e, Jensen Huang, ove nedelje je bio predmet opsežnog medijskog praćenja na tajvanskoj televiziji i bio je okružen posetiocima kada je posetio Computex sajam tehnologije u Tajpeju, gde je rođen pre nego što se preselio u Sjedinjene Države.

Dok Nvidia-u nosi talas AI entuzijazma na Wall Street-u, Apple se suočava sa slabom potražnjom za iPhone-ima i oštrom konkurencijom u Kini, najvećem svetskom tržištu pametnih telefona.

Neki investitori takođe smatraju da Apple zaostaje za drugim tehnološkim gigantima dok se oni utrkuju da izgrade AI funkcije u svoje proizvode i usluge.

Projekcije analitičara za buduće zarade Nvidia-e nadmašuju njene impresivne dobitke na berzi. od 70 puta očekivane zarade, pokazuju podaci LSEG-a.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.