Nvidia ograničava efikasnost rudarenja kriptovaluta na RTX 3060 karti

0
451

U periodu kada kriptovaluta bitcoin dostiže astronomske vrednosti, sa preko 50.000$ po jednom “novčiću”, podjednako raste i interesovanje ljudi za kupovinu hardvera čisto u svrhu takozvanog rudarenja.

To opet sluti na nestašicu grafičkih kartica, kao i laptopova, za krajnje korisnike koji žele da sa ovim hardverom igraju video igre, a ne žele rudariti. Kako bi Nvidia stala na put kupovini grafičkih kartica u drugu svrhu izvan gejminga, kreirana su ograničenja efikasnosti rudarenja u vidu prepolovljene snage kod RTX 3060 kartice koja izlazi 25. februara.

Nvidia sa ovim želi da kupcima budu dostupne grafičke kartice za gejming, bez produbiljvanja nestašice i astronomskog rasta cena u maloprodajama.

Kako majneri ne bi ostali uskraćeni, Nvidia je pokrenula liniju specijalnih proizvoda nazvanih Cryptocurrency Mining Processor – CMP. Ovo su uređaju optimizovani za rudarenje kriptobaluta, ali ne mogu služiti kao grafička u računaru krajnjeg potrošača pošto nemaju izlaze za displej. Takođe, CMP krasi niska voltaža i frekvencija po jezgru, što je odlična karakteristika za majnovanje.

Nadamo se da će ovi koraci kompanije Nvidia dati povoljne rezultate po igrače koji već duže vremena planiraju da kupe grafičku karticu. Trenutno nije poznato kada će se u prodaji naći CMP uređaji, kao ni koliko će koštati.

The post Nvidia ograničava efikasnost rudarenja kriptovaluta na RTX 3060 karti appeared first on PLAY!.

Original Article