Nvidia odlaže lansiranje veštačke inteligencije čipa u Kini

0
110
nvidia-odlaze-lansiranje-vestacke-inteligencije-cipa-u-kini

Nvidia je obavestila svoje kupce u Kini da odlaže lansiranje novog čipa za veštačku inteligenciju koji je dizajniran u skladu sa američkim izvoznim propisima, do prvog kvartala sledeće godine, rekla su dva izvora upoznata sa situacijom.

Odloženi čip je H20, najmoćniji od tri čipa fokusirana na Kinu koje je Nvidia razvila kako bi se pridržavala novih američkih izvoznih ograničenja, rekli su izvori, a ovo odgađanje bi moglo da oteža njenim naporima da održi tržišni udeo u Kini u poređenju sa lokalnim konkurentima poput Huaweija.

Kompanija Nvidia sa sedištem u Kaliforniji je trebala da lansira nove proizvode već 16. novembra, prenela je newsletter industrije čipova SemiAnalysis ovog meseca.

Međutim, lansiranje H20 je sada odloženo do prvog kvartala sledeće godine, rekli su izvori, a jedan od njih navodi da su im saopštili da bi moglo da se dogodi u februaru ili martu.

Ova dva izvora su odlučila da ostanu anonimna jer je informacija bila poverljiva, a Nvidia je odbila da komentariše.

Izvori su rekli da su im saopštili da se H20 odlaže zbog problema koje imaju proizvođači servera pri integraciji čipa.

Pored H20, Nvidia je planirala i dva druga čipa kako bi se pridržavala novih američkih propisa o izvozu – L20 i L2.

Izvori su rekli da L20 nema kašnjenja i da će se lansirati prema originalnom rasporedu. Nisu mogli da podele informacije o statusu L2.

Nvidia se oslanja na ove čipove kako bi joj pomogli da zadrži tržišni udeo u Kini nakon što je zabranila slanje proizvoda uključujući napredne A800 i H800 AI čipove prema strožim izvoznim propisima Vašingtona.

A800 i H800 su predstavljeni kao alternativa za kineske kupce u novembru 2022. godine, otprilike mesec dana nakon što je Sjedinjene Države prvi put zabranile izvoz naprednih mikročipova i opreme u Kinu.

H20, L20 i L2 uključuju većinu najnovijih Nvidia funkcija za rad sa veštačkom inteligencijom, ali su neke od njihovih računarskih sposobnosti smanjene kako bi se pridržavali novih američkih propisa, prema analizi čipova koju je sproveo SemiAnalysis.

Američke izvozne zabrane su stvorile priliku za konkurente poput Huaweija da osvoje narudžbine koje bi inače bile namenjene Nvidiji, čije grafičke procesorske jedinice (GPUs) dominiraju na tržištu veštačke inteligencije.

Kineski internet gigant Baidu je ove godine postavio značajnu narudžbinu Huaweija AI čipova, izvestila je agencija Reuters ovog meseca pozivajući se na izvore.

Jedan izvor je rekao da je Baidu to učinio pre objave američkih restrikcija jer se pripremao za budućnost u kojoj više neće moći da kupuje od Nvidije.

Česta pitanja (FAQ)

1. Zašto je Nvidia odložila lansiranje veštačke inteligencije čipa?

Prema izvorima, lansiranje čipa H20 je odloženo zbog poteškoća koje su proizvođači servera imali pri integraciji čipa.

2. Da li i ostali čipovi Nvidia-ine linije imaju kašnjenje?

Prema istim izvorima, čip L20 neće kasniti i biće lansiran prema planiranom rasporedu. Informacija o statusu čipa L2 nije bila dostupna.

3. Koje su posledice odloženog lansiranja na tržišni udeo Nvidie u Kini?

Odloženo lansiranje H20 čipa može komplikovati Nvidijine napore da održe tržišni udeo u Kini u konkurenciji sa lokalnim rivalima poput Huaweija.

4. Koliko se moćni te čipovi koje je Nvidia planirala za Kinu?

H20, L20 i L2 čipovi uključuju većinu najnovijih Nvidia funkcija za rad sa veštačkom inteligencijom, ali su neke od njihovih računarskih sposobnosti smanjene u skladu sa američkim izvoznim propisima.

Read More