NVIDIA: Mozak za autonomne robote u prodaji

Nvidijin plan da autonomni roboti u skoroj budućnosti koriste njezin "mozak" počeo se ostvarivati, jer je u prodaju upravo lansirala Jetson AGX Xavier Module.

Njega si nažalost vjerojatno nećete moći kupiti za osobne potrebe, jer se prodaje isključivo u paketima od najmanje 1000 komada, a svaki pojedinačni modul košta 1099 dolara. No ako pokrećete tvrtku koja će proizvoditi dostavne robote i dronove, možda se odlučite na ovu Nvidijinu platformu koja će vašim sustavima pružiti puno pameti.

U srcu ovog SoC čipa nalazi se 6 procesora, među kojima su konvencionalni osmojezgreni ARM procesor, Volta GPU, dva NVDLA procesora za duboko učenje i posebne komponente za procesiranje slike, videa i računalnog vida, a sve to radi uz potrošnju od samo 10 W.

Nvidia tvrdi da platforma može odrađivati AI zadaće brzinom od 30 bilijuna operacija u sekundi, a među prvim kupcima nalaze se ogromni kineski lanac JD.com koji će koristiti sustav za dostavne robote, Yamaha koja razvija dronove te Nanopore kojem će služiti za sekvencioniranje DNK.

Original Article