Nuklearne baterije donose nam zdravu energiju

0
81

Jacopo Buongiorno, MIT-ev profesor nuklearnih znanosti i inženjerstva, Robert Frida, osnivač tvrtke GenH, Steven Aumeier iz Nacionalnog laboratorija Idaho i umirovljeni zapovjednik US Strategic Commanda Kevin Chilton, objavili su znanstveni rad u časopisu National Academy of Engineering, u kojem opisuju novu strategiju za tranziciju na zdravu energiju bez otpuštanja stakleničkih plinova u atmosferu korištenjem malih reaktora koje nazivaju "nuklearnim baterijama".

Kao što danas funkcioniraju velika centralizirana računala u svijetu distribuiranih PC računala kojima se pristupa preko oblaka, na sličan način znanstvenici vide budućnost energetike, izgradnjom i korištenjem malih nuklearnih reaktora dizajniranih za autonomne plug-and-play operacije, što djeluje poput priključivanja na velike baterije.

Takvi sustavi mogli bi pružati energiju za industrijske i druge potrebe između 5 i 10 godina, a potom bi se vratili u tvornice na obnovu i punjenje gorivom te ponovno pustili u pogon.

Modularna reaktorska jedinica (slika gore) kakvu opisuju znanstvenici dovodi koncept tvorničke proizvodnje i modularnosti do ekstrema. Njihov koncept mogao bi dovesti do strojeva koji bi imali output do 10 megavata i biti tako mali da bi se mogli proizvoditi u tvornicama i smještati u standardne kontejnere.

Pored toga nuklearne baterije bi se mogle instalirati u samo nekoliko tjedana, a obzirom na malu veličinu i količinu nuklearnog goriva, količina topline koja bi se trebala ukloniti je vrlo mala. Nadalje, jezgra reaktora ima visoki omjer površine prema veličini, što olakšava hlađenje nuklearnog goriva u svim uvjetima bez vanjske intervencije jer je sustav sposoban brinuti se sam za sebe.

I na kraju, reaktor je vrlo kompaktan i smješten u čvrstu čeličnu strukturu koja ga okružuje, čime ga se štiti od otpuštanja zračenja u biosferu.

NASA i Los Alamos National Laboratory već su demonstrirali mikroreaktor za svemirske aplikacije između 2015. i 2018, godine, a to ih je koštalo oko 20 milijuna dolara. To je velika razlika u odnosu na gradnju velikih nuklearnih elektrana koje koštaju milijarde dolara i zahtijevaju između 5 i 10 godina izgradnje.

U svijetu već postoje deseci kompanija koje razvijaju svoje dizajne nuklearnih baterija među kojima je primjerice i Westinghouse koji planira predstaviti svoju demonstracijsku jedinicu unutar tri godine. To će biti pilot projekt u Idaho National Laboratoryu, gdje se više pogona modificira kako bi mogli prihvatiti takve male reaktore i započeti s intenzivnim testiranjem.

"Ove nuklearne baterije idealno su pogodne za sve sektore gospodarstva, pružajući stabilan, pouzdan izvor električne energije i topline bez ugljika koji se može smjestiti tamo gdje je potrebna njegova proizvodnja, smanjujući tako potrebu za skupom i osjetljivom infrastrukturom. Ako postanu toliko široko rasprostranjeni koliko predviđamo, mogli bi dati značajan doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova u svijetu", izjavio je profesor Jacopo Buongiorno.

Original Article