Novi softver koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje infekcija uha kod dece

0
102
novi-softver-koristi-vestacku-inteligenciju-za-otkrivanje-infekcija-uha-kod-dece

Summary

Procenjuje se da sedam odsto dece u Sjedinjenim Američkim Državama ima tečnost u ušima, što može biti skupo i izazvati oštećenje sluha kod dece. Klasični instrumenti za pregled postaju zastareli, zato je jedan doktor započeo izgradnju softvera koji će pomoći […]

Novi softver koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje infekcija uha kod dece

Procenjuje se da sedam odsto dece u Sjedinjenim Američkim Državama ima tečnost u ušima, što može biti skupo i izazvati oštećenje sluha kod dece. Klasični instrumenti za pregled postaju zastareli, zato je jedan doktor započeo izgradnju softvera koji će pomoći u otkrivanju ovih infekcija.

Pet od šestoro dece će do treće godine dobiti bolne infekcije uha. Njihovi Eustahijeva tube, koje povezuju uho sa zadnjim delom nosa, nisu dovoljno razvijene, pa su im potrebne veštačke tubice za drenažu.

„Essentially, one puts a tiny tube through the eardrum to keep a hole open in that eardrum, and it allows the middle ear to aerate and remove any fluid that might accumulate behind the eardrum,“ objašnjava dr Aaron Moberli, profesor otorinolaringologije na Vanderbilt Univerzitetskom Medicinskom Centru.

Infekcije uha su bolne i mogu izazvati gubitak sluha i kašnjenje u razvoju govora. Otokopi se koriste već decenijama, ali im nedostaje odgovarajuće osvetljenje i jasan pogled. Zbog toga se dr Moberli okreće veštačkoj inteligenciji kako bi snimao i analizirao video snimke bubne opne.

„Softver zatim pravi kompozitnu sliku i takođe pruža povratne informacije lekaru, govoreći ‘Postoji 90% verovatnoća da ovo nije normalno izgledajuće uho’, ili ‘Postoji 75% verovatnoća da se nalazi tečnost iza bubne opne’“, objašnjava dr Moberli.

Algoritam veštačke inteligencije koristi duboko učenje da identifikuje i klasifikuje bolesti srednjeg uha sa većom tačnošću. Ovo bi trebalo da spreči dugoročni gubitak sluha i unapredi razvoj govora i jezika.

Dr Moberli upozorava da ne treba kupovati otoskope preko interneta i pokušavati dijagnostifikovati ove infekcije putem telefonskih aplikacija.

FAQ:

Q: Šta je veštačka inteligencija?

A: Veštačka inteligencija (AI, Artificial Intelligence) je grana računarstva koja se bavi razvojem računarskih sistema koji imaju sposobnosti koje podsećaju na ljudski intelekt, kao što su prepoznavanje slika, učenje, zaključivanje i rešavanje problema.

Q: Šta je otoskop?

A: Otoskop je medicinski instrument koji se koristi za pregled uha. On omogućava lekaru da vizuelno proceni stanje bubne opne i unutrašnjeg uha.

Izvor: WAFB

Read More