Novi Samsungov senzor ima najmanje piksele

Samsungov najnoviji senzor kamere je manji od 5 mm, no dolazi s rezolucijom od 43,7 piksela, što je više od većine DSLR fotoaparata.

To znači da su pikseli na Isocell Slim GH1 senzoru promjera od samo 0,7 mikrometara, čime nadmašuju Samsungove 64 i 108 MP senzore.

Jedini problem sa senzorima je što ne mogu pobijediti zakone fizike, jer sićušni pikseli ne mogu prikupiti dovoljno svjetla, što stvara posebice probleme noću i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. No tu je onda na djelu Samsungova Tetracell tehnologija koja koristi 4 senzora što fotografijama donosi nižu rezoluciju 12 MP, no nudi puno bolju svjetlosnu osjetljivost. Pored toga čipovi imaju elektronsku stabilizaciju slike koja se temelji na žiroskopu i autofokus s detekcijom faze, pa će kamera raditi bolje slike i u lošijim uvjetima.

Samsung kaže da to ujedno znači da ćete i pri snimanju 4K videa imati manje gubitka u vidnom polju u odnosu na druge senzore.

GH1 senzor kreće u masovnu proizvodnju prije kraja godine, pa ako 2020. godine kupite neki kompaktni telefon s 43,7 MP kamerom, sada ćete znati koji senzor koristi i koje su mu mogućnosti, no baš nemojte očekivati da ćete s njim raditi bolje fotke nego DSLR-om sa senzorom s manje megapiksela, jer fiziku nije baš tako lako pobijediti kao što Samsung tvrdi.

Izvor: Samsung

Original Article