Novi rast domaće IT industrije: Izvoz softverskih usluga iz Srbije biće veći od milijardu evra

Narodna banka Srbije objavila je platni bilans Republike Srbije za prvih deset meseci 2018. godine u kome se vidi da je ove godine izvoz softverskih usluga dostigao vrednost od 870 mill EUR, što je za preko 30% više u odnosu na isti period lane.

Prema rečima Nevenke Rangelov iz organizacije StartIt, ti parametri ukazuju na to da se ovogodišnji izvoz približava celokupnom prošlogodišnjem koji je iznosio 899 mil EUR, i da postoje predikcije da će on dostići istorijski maksimum od 1 mlrd EUR.

– Ta predikcija izneta je još početkom godine, ali je u isto vreme i nezahvalno praviti takve vrste prognoze, jer se nikada ne zna šta će se desiti. S jedne strane imamo neprekidni rast domaćeg IT sektora, a s druge uz odliv mozgova imamo i nedostatak kvalitetnog kadra – kaže ona.

Dodaje i da ta dva faktora imaju veoma bitnu ulogu za dalji rast IT industrije, jer je priroda digitalne ekonomije takva da oni koji se time bave ne moraju da napuste mesto stanovanja.

– Mi imamo jako kvalitetne kompanije koje se konstantno razvijaju i naš je cilj da ljudima pokažemo da mogu da žive dobro i u Srbiji i da ne moraju da se sele. Takođe insistiramo i na tome da podstičemo naše kompanije da prave svoje proizvode i prodaju ih direktno kupcima, a ne da budu autsorsing kompanije, odnosno puki proizvođači. I to nije loše, ali kad se pravi sopstveni proizvod može se postići veliki rast i uspeh – poručuje Nevenka Rangelov.

Sa njom je saglasan i ekonomski analitičar i savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević koji ističe da je konačno došlo doba da ne sanjamo više o industrijalizaciji, već da hodamo paralelno sa vremenom.

– Jako je dobra vest da izvoz softverskih usluga iz godine u godinu raste, ali smatram da bi to moglo biti i bolje da nema odliva mozgova, da je bolji obrazovni sistem koji pravi stručni kadar i da se pojednostavi i popravi zakonska regulativa. Smatram da bi naše firme mogle da poprave svoje poslovne sposobnosti kada bi se usredsredile na rešavanje tih problema, a svakako mislim da situacija ide na bolje i da je to naša perspektiva – kaže Kovačević.

Komentarišući činjenicu da je za prvih devet meseci ove godine izvezeno duplo više softvera nego u istom periodu lane, te da je trgovinski saldo IT usluga trenutno na visini od 428 mil EUR, Kovačević smatra da ne bi trebalo da čudi ako izvoz softverskih usluga ove godine premaši 1 mlrd EUR.

Viši savetnik Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo pri Pirvrednoj komori Srbije Sanja Mrdović kaže da je već sada izvesno da će ovim tempom do kraja godine izvoz premšiti 1 mlrd EUR, zato što su u IT sektoru novembar i decembar udarni.

– Smatram da je realno stanje mnogo bolje i da su ti iznosi verovatno veći zbog rokova plaćanja koji nisu isti za sve firme, a imate i ugovore o održavanju softvera. Svakako smatramo da bi moglo biti i mnogo bolje jer još uvek u odnosu na EU ulažemo malo u IT sektor po glavi stanovnika. Ipak, otvaraju se novi smerovi na fakultetima, radi se na edukaciji školaraca i mislim da će sledeća godina biti još plodnija za IT sektor – ističe Sanja Mrdović.

Izvor: Blic
Foto: Pexels

Original Article