Novi Panerai Luminor sat ne zahteva navijanje nedelju i po dana

0
44
novi-panerai-luminor-sat-ne-zahteva-navijanje-nedelju-i-po-dana

U novom Luminor Dieci Giorni GMT, Panerai nastavlja svoju tradiciju tehničke izvrsnosti i inovacija.

Luminor Dieci Giorni GMT dolazi u poliranom čeličnom kućištu od 4mm, sa plavim „sendvič“ brojčanikom sa belim Super-LumiNova arapskim ciframa i satnim markerima. Poseduje prepoznatljivu siluetu Luminora, kompletiranu sa kućištem u obliku jastuka i velikim, polugom aktiviranim štitnikom krune.

Novi sat ima prikaz vremena, minuta, malih sekundi, datuma, GMT sa AM/PM indikatorom na poziciji 9 sati i već pomenutu linearnu rezervu snage od 10 dana na poziciji 6 sati.

Panerai Luminor Dieci Giorni GMT

Duža rezerva snage je danas pogodnost – ali je nekada imala važniju svrhu za Panerai, koji je nekada snabdevao italijansku mornaricu ronilačkim satovima. Manje navijanja značilo je manje habanja zaptivača, i stoga bolju vodootpornost.

Funkcija dugog rezervnog trajanja snage datira još od 1960-ih godina, kada je Panerai koristio SF240 mehanizam proizveden od strane Angelusa sa osmodnevnom rezervom snage i malim sekundama na 9 sati. Sa prečnikom od 16 linija, ovaj kalibar je izveden iz mehanizma za male stolne budilnike i imao je balans točak sa promenljivom inercijom koji je oscilovao na 18.000 vibracija po satu i Incabloc uređaj protiv udara. Rezervno trajanje snage je bilo toliko dugo da je potreba za navijanjem bila znatno smanjena, što je dodatno smanjilo habanje zaptivki i mogućnost prodora vode, čime su ispunjeni strogi zahtevi italijanskih mornaričkih komandosа.

Sat iz 2024. godine dolazi u paru sa tamnoplavim kaišem od aligatorske kože i drugim odgovarajućim kaišem od gume, namenjen onima koji preferiraju „kombinaciju ležerne elegancije i sportskog duha”.

Panerai P.2003 calibre

U srcu ovog sata nalazi se kalibar P.2003. Bio je to prvi automatski mehanizam koji je u potpunosti dizajniran i izrađen od strane Officine Panerai Manufacture u Neuchâtelu. P.2003 poseduje sve tehničke karakteristike koje čine DNK serije P.2000, uključujući balans točak bez opruge sa regulacijom inercije, 28,800 vibracija po satu, tri „bureta“, GMT funkciju sa AM/PM indikacijom, brzo podešavanje lokalnog vremena, datum, zaustavljanje balans točka i resetovanje sekundi. Odlikuje ga automatski sistem navijanja sa rezervom snage od 10 dana, koji pokreće oscilirajuća težina sa kugličnim ležajevima, koja navija opruge bureta dok se rotira u oba smera. Kalibar P.2003 je takođe opremljen uređajem za resetovanje sekundi, koji postavlja skazaljku sekundi na nulu, omogućavajući da sat bude savršeno usklađen sa referentnim vremenskim signalom.

Read More