Novi Dimensity čip podržava WiFi 7 i ray tracing

0
61

Mediatekovi procesori do sada su se najčešće nalazili na jeftinim Android telefonima, no tvrtka se trudi dovesti ih i na flagshipove. Njegov najnoviji Dimensity 9200 čip je prvi SoC (system-on-chip) koji će biti spreman za WiFi 7.

Dakako, da biste mogli uživati u novom ultrabrzom WiFi-ju morat ćete imati telefon s kompatibilnim mrežnim čipsetom te novi WiFi ruter, a onda ćete dobiti teoretsku brzinu do 6.5 Gbps uz znatno smanjenje laga.

Dimensity 9200 je prvi mobilni čip koji koristi ARMv9 Gen 2 arhitekturu i nove jezgre. „Velika“ Cortex-X3 jezgra rješava najzahtjevnije zadatke uz pomoć tri Cortex-A715 jezgre performansi. Četiri Cortex-A510 jezgre male snage pomažu u trajanju baterije, a kombinacija donosi povećanje od 10 do 12 posto u odnosu na Dimensity 9000 u sintetičkim testovima, dok navodno smanjuje potrošnju energije za čak 25 posto.

Najveća ubrzanja dolaze s grafikom. Dimensity 9200 jedan je od prvih čipova koji koristi ARM-ov novi Immortalis-G715 GPU, donoseći hardverski ray tracing i veću učinkovitost. Do 32 posto je brži od GPU-a u Dimensity 9000 dok koristi 41 posto manje energije.

Imagiq 890 procesor signala slike prvi je koji podržava RGBW senzore kamere, obećavajući više svjetline i detalja na fotografijama od običnog RGB-a. Također može spriječiti zamućenje pri pokretu, a možete očekivati ​i ​podršku za brzu UFS 4.0 pohranu, najnoviju LPDDR5X memoriju (8,5 Gbps) i 24-bitni/192 KHz audio.

Prvi telefoni koji koriste Dimensity 9200 trebali bi biti dostupni prije kraja ove godine. Očekujemo da će to biti modeli brandova OnePlus, Asus ROG Phone, Oppo, Redmi i možda koji Samsung srednje klase.

Original Article