Novi antibiotik ubija desetke najjačih superbakterija

0
67

Bakterije brzo razvijaju otpornost na naše najbolje lijekove, pa mnogi znanstvenici već duže vrijeme upozoravaju da se nalazimo na rubu velike zdravstvene krize, jer već sada nemamo učinkovite antibiotike koji bi mogli ubijati neke od najopasnijih superbakterija.

Bakterije su školski primjer evolucije na djelu. Kada se suoče s opasnostima iz okoliša – kao što su antibiotici – samo najjači prežive da se repliciraju, što znači da na kraju cijela populacija ima sposobnost oduprijeti se lijekovima.

Klasa poznata kao gram-negativne bakterije posebno je problematična, jer se brani debljim staničnom stijenkom i molekularnim pumpama koje odbijaju lijekove.

Napredak razvoja novih antibiotika i drugih tretmana je usporen pa nam ubrzano ponestaje učinkovitih antibiotika, što prijeti da nas vrati u "mračno doba medicine" u kojem nekoć manje infekcije ponovno postaju smrtonosne.

Profesor kemije Paul J. Hergenrother sa Sveučilišta u Illinoisu i njegovi kolege s više američkih instituta i istraživačkih organizacija, u novoj su studiji razvili novog kandidata za antibiotik koji obećava.

Tim je započeo s postojećim antibiotikom koji je učinkovit protiv gram-pozitivnih bakterija i prilagodio ga nizom strukturnih modifikacija kako bi ga pokušao učiniti jačim protiv gram-negativnih sojeva.

Jedan od modificiranih spojeva posebno se istaknuo. Nazvan fabimicin, kandidat za lijek dobro je djelovao protiv više od 200 klinički izoliranih kolonija bakterija otpornih na antibiotike, koje se sastoje od ukupno 54 soja, uključujući E. coli, Klebsiella pneumoniae i Acinetobacter baumannii.

U testovima na miševima, fabimicin je eliminirao slučajeve upale pluća ili infekcije urinarnog trakta otporne na lijekove, smanjujući razine bakterija čak niže nego što su bile prije infekcije.

Važno je reći da je fabimicin bio relativno selektivan u svom napadu, ostavljajući neke vrste bezopasnih bakterija netaknutima. To je poboljšanje u odnosu na mnoge postojeće antibiotike za koje se zna da neselektivno uništavaju mnoge korisne bakterije u mikrobiomu, što dovodi do niza štetnih nuspojava.

Čitavo istraživanje objavljeno u časopisu ACS Central Science možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article