Novi AI iz kompanije Meta determiniše proteine brže i do 60x

0
56

Čovečanstvo je tek skoro počelo da otkriva mnoštvo vrsta proteina koji zaista postoje na našoj planeti. Istraživači kompanije Meta su razvili prvu vrstu metagenomske baze podataka, ESM Metagenomic Atlas, koja bi mogla da ubrza pronalaženje postojećih proteina.

Novi AI iz kompanije Meta determiniše proteine brže i do 60x

Novootkriveni proteini mogu biti korisni u medicini

Metagenomika je relativno nova naučna disciplina koja proučava strukturu i funkciju čitavih nukleotidnih sekvenci izolovanih i analiziranih iz svih organizama u masovnom uzorku. Često se koriste za identifikaciju bakterijskih zajednica koje žive na našoj koži ili u tlu. Novi Meta-in pristup mogao bi da ubrza proces determinacije proteina i do 60 puta.

Slične baze podataka pokrenuli su NCBI, European Bioinformatics Institute i Joint Genome Institute, i već su izdvojile milijarde novootkrivenih oblika proteina. Ono što Meta donosi je novi pristup koji će omogućiti naučnicima da pretražuju i analiziraju strukture metagenomskih proteina na skali od stotina miliona proteina. Ovo može pomoći istraživačima da identifikuju strukture koje ranije nisu okarakterisane, traže udaljene evolucione veze i otkriju nove proteine koji mogu biti korisni u medicini i drugim primenama.

Izvor: Engadget

The post Novi AI iz kompanije Meta determiniše proteine brže i do 60x first appeared on PC Press.Original Article