Nove tužbe protiv Mete zbog pravila privatnosti

0
44

Meta je optužena da koristi zaobilazna rešenja za praćenje korisnika.

PCPress.rs Image

Povreda pravila privatnosti

Izveštaj Felix-a Krause-a da Metine aplikacije Facebook i Instagram mogu da prate vlasnike iPhone-a na svim veb lokacijama nije bio baš idelan za neke ljude. Prema izveštajima Bloomberg-a, korisnici su podneli dve grupne tužbe optužujući Metu za izbegavanje Apple-ove funkcija transparentnosti praćenja aplikacija orijentisane na privatnost (ATT). Shodno tome, dolazi do kršenja saveznih i državnih zakona koji zabranjuju neovlašćeno prikupljanje podataka.

Meta je navodno konstruisala sporedno rešenje tako što je ubacila kod za praćenje na veb lokacije kada koristite njegov pregledač u aplikaciji, dozvoljavajući mu da nadgleda aktivnost bez obzira na to da li ste aplikaciji dali dozvolu ili ne.

Apple je predstavio transparentnost praćenja aplikacija kao deo ažuriranja za iOS 14.5 objavljenog u aprilu 2021.godine. Tehnologija vam omogućava da tražite od aplikacija da vas ne prati i zahteva da se izričito odlučite. Meta se protivila ovim pravilima. Kompanija je podsticala korisnike da dozvole praćenje. Takođe, napomenula je Apple-u da promena privatnost iOS-a, može dovesti do smanjenih prihoda od 10 milijardi dolara ove godine.

Kompanija je saopštila da su obe tužbe „bez osnova“ i da će se braniti „enerično“. Kompanija navodi da njeni pretraživači u aplikaciji poštuju odluke o privatnosti, uključujući i oglase.

Nije izvesno da će tužbe dobiti status grupne tužbe, što bi moglo dovesti do obeštećenja za mnoge korisnike. Bez obzira da li su tužbe osnovane, one ilustruju napetost između Mete, Apple-a i zagovornika privatnosti.

Meta je odlučna da sačuva ciljano oglašavanje koje podstiče njeno poslovanje, čak i kada kritičari i konkurentske kompanije iznose više primedbi.

Izvor: Engadget

The post Nove tužbe protiv Mete zbog pravila privatnosti first appeared on PC Press.Original Article