Nova generacija Intel procesora donosi brže prenos podataka i Thunderbolt 5 standard

0
63
nova-generacija-intel-procesora-donosi-brze-prenos-podataka-i-thunderbolt-5-standard

Summary

Nedavno smo dobili uvid u najnovije slajdove prezentacije budućih Intel Arrow Lake-S desktop CPU platforme. Međutim, danas su nam stigle nezvanične informacije o I/O specifikacijama nove generacije procesora, a među njima se ističe dolazak još bržeg Thunderbolt 5 standarda za […]

Nova generacija Intel procesora donosi brže prenos podataka i Thunderbolt 5 standard

Nedavno smo dobili uvid u najnovije slajdove prezentacije budućih Intel Arrow Lake-S desktop CPU platforme. Međutim, danas su nam stigle nezvanične informacije o I/O specifikacijama nove generacije procesora, a među njima se ističe dolazak još bržeg Thunderbolt 5 standarda za povezivanje perifernih uređaja i prenos podataka brzinom od čak 120 Gbps.

Naime, očekuje se da nova generacija Intel Core procesora za desktop PC platformu konačno stigne sa odgovarajućom PCIe 5.0 hardverskom podrškom. To znači da neće biti potrebe za deljenjem putanja između grafičke karte i M.2 SSD uređaja, što je trenutno slučaj sa Intel Core procesorima 13. i 14. generacije. Umesto toga, procesori i sistemski kontroleri će imati na raspolaganju 20 PCIe Gen5 putanja, od kojih će 16 biti namenjeno za rad diskretne grafičke karte, a četiri za prvi M.2 SSD uređaj.

Kada je reč o komunikaciji sa ostatkom sistema, nova generacija Intel procesora će koristiti DMI vezu širine osam PCIe Gen4 linija. Ovaj deo će biti iskorišćen za dodatni M.2 PCIe x4 uređaj, ali će takođe omogućiti rad nove generacije Barlow Ridge „Thunderbolt 5“ kontrolera.

Thunderbolt 5, koji će biti baziran na novom industrijskom standardu, donosi značajno brže prenose podataka. Ovaj standard će biti potpuno kompatibilan sa prethodnim verzijama i uključuje USB4 V2, DisplayPort 2.1 i PCI Express Gen 4. Implementacija Thunderbolt 5 standarda na desktop PC platformi se očekuje u periodu između 2025. i 2026. godine.

Ova nova generacija Intel procesora će omogućiti korisnicima još brži prenos podataka i efikasnije povezivanje perifernih uređaja, obećavajući unapređenu performansu i bolje iskustvo korišćenja.

FAQ

1. Kako će se poboljšati performanse procesora Intel Arrow Lake-S desktop CPU platforme?

– Nova generacija Intel Core procesora za desktop PC platformu će imati podršku za PCIe 5.0 hardver, što znači da neće biti potrebe za deljenjem putanja između grafičke karte i M.2 SSD uređaja.

2. Koliko PCIe Gen5 putanja će biti dostupno na novim procesorima?

– Nova generacija Intel procesora će imati 20 PCIe Gen5 putanja, od kojih će 16 biti namenjeno za rad diskretne grafičke karte, a četiri za prvi M.2 SSD uređaj.

3. Kako će nova generacija procesora komunicirati sa ostatkom sistema?

– Nova generacija Intel procesora će koristiti DMI vezu širine osam PCIe Gen4 linija za komunikaciju sa ostatkom sistema i za dodatni M.2 PCIe x4 uređaj.

4. Šta je Thunderbolt 5 standard?

– Thunderbolt 5 je novi standard za povezivanje perifernih uređaja i prenos podataka brzinom od 120 Gbps. On će biti potpuno kompatibilan sa prethodnim verzijama i uključivaće USB4 V2, DisplayPort 2.1 i PCI Express Gen 4.

5. Kada se očekuje implementacija Thunderbolt 5 standarda na desktop PC platformi?

– Implementacija Thunderbolt 5 standarda na desktop PC platformi se očekuje u periodu između 2025. i 2026. godine.

Related links:

Intel (Intel’s official website)

Read More