Nova baterija se uvija poput zmije

0
411

Znanstvenici Korejskog Instituta Strojarstva i Materijala (KIMM) otvaraju neke nove mogućnosti dizajna sustava za pohranu energije u obliku baterija koje se uvijaju poput zmija.

Ideja projekta je bila izraditi niz tvrdih, ali malih baterija spojenih u preklapajuću strukturu nalik na ljestve koja se može savijati i prilagođavati uređaju za koji se koristi.

Ta "zmijolikost" bi prema riječima znanstvenika trebala unaprijediti svijet meke robotike, nosive elektronike i drugih aplikacija gdje je fleksibilnost povoljan atribut.

Kako bi to postigli, istraživači su koristili male litij-ionske baterije šesterokutnog oblika i spojile ih s polimernim i bakrenim materijalima, čime su dobivene "šarke" koje omogućuju stabilne deformacija bez oštećenja. Oblik svake šesterokutne ćelije također je pažljivo optimiziran kako bi se povećao ukupni kapacitet baterije.

Testiranje tima pokazalo je da rastezljiva litijeva baterija može održati svoje performanse čak i kad je savijena i podvrgnuta omjeru rastezanja od 90 posto, u više od 36.000 ciklusa.

Te jedinstvene sposobnosti mogle bi omogućiti da se baterija koristi u nosivim mekim robotima poput onih koje koristi rehabilitacijsko osoblje koje radi sa starijim pacijentima. Druge mogućnosti uključuju robote za traženje i spašavanje koji se trebaju probiti kroz uske prostore u uvjetima katastrofe, te višenamjenske meke robote s umjetnim mišićima.

Iskreno rečeno, nas ovo više podsjeća na fleksibilne metalne remene za sat nego na zmije, ali okej.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Soft Robotics možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article